Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Μειώθηκαν τα εμφράγματα τα τελευταία είκοσι χρόνια

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης / Λιγότεροι ηλικιωμένοι ενήλικες (65 ετών και πάνω) παρουσιάζουν καρδιακές προσβολές και οι περισσότεροι από αυτούς επιβιώνουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν υποστεί καρδιακές προσβολές σε μια περίοδο 20 ετών που ξεκίνησε το 1995. Τότε, το 20% αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη πέθαναν από καρδιακές προσβολές. Μέχρι το 2014, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 12%.
Επιπλέον, οι πιθανότητες νοσηλείας για πρώτη φορά με καρδιακή προσβολή μειώθηκαν κατά 38%. Οι άνθρωποι ήρθαν επίσης από το νοσοκομείο μερικές ημέρες νωρίτερα το 2014 σε σύγκριση με το 1995 και λιγότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στο νοσοκομείο εντός ενός έτους λόγω άλλης καρδιακής προσβολής.
Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν τα ευρήματα για αυτές τις βελτιώσεις στα στατιστικά μεγέθη, στα εξής: 1) στη μεγαλύτερη αξιοπιστία στη χρήση των φαρμάκων (όπως η ασπιρίνη, οι βήτα αναστολείς και οι στατίνες), 2) στην αυξημένη χρήση της διαδικασίας ανοίγματος αρτηριών, γνωστή ως αγγειοπλαστική όπως επίσης και στα στεντ, και 3) στις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πηγές: JAMA Network OpenHarvard Heart Letter, Δ. Ψυρρόπουλος