Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Αισθάνεσαι νέος, έχεις νεώτερο εγκέφαλο από την ηλικία σου

Οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους μπορεί επίσης να έχουν εγκεφάλους που γερνούν πιο αργά, υποδηλώνει μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Μελετήθηκαν εγκέφαλοι από 68 υγιείς ηλικιωμένους, ηλικίας 59 έως 84, για να μετρηθεί ο όγκος της φαιάς εγκεφαλικής ουσίας σε διάφορες περιοχές. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διάφορα "στανταρισμένα" ερωτηματολόγια ώστε να διαπιστωθεί αν αισθάνονταν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι από την ηλικία τους και να εκτιμηθούν οι γνωστικές τους ικανότητες και οι αντιλήψεις τους για τη γενική υγεία.

Στη συνέχεια έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων του όγκου της φαιάς ουσίας και των καταγραφών των ερωτηματολογίων. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την ηλικία τους βαθμολογούνται υψηλότερα στις δοκιμές μνήμης, αυτοχαρακτηρίζονται ως υγιείς και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι αυτής της ομάδας είχαν επίσης μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ένα βασικό χαρακτηριστικό των νεότερων εγκεφάλων.

Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξηγηθεί αυτή η συσχέτιση,  η μελέτη πιθανολογεί ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους νεότερους έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής σε σύγκριση με αυτούς που αισθάνονται μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον όγκο της φαιάς ουσίας.

Πηγές: Frontiers in Aging Neuroscience, Harvard Heart Letter, Δ. Ψυρρόπουλος