Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

Ρινικό σπρέι θα ρυθμίζει άμεσα τις ταχυκαρδίες


Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης /

Ένα νέο ρινικό σπρέι αντιμετωπίζει άμεσα τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό

Ένα πειραματικό ρινικό σπρέι φαίνεται ότι θα αντιμετωπίζει άμεσα την καρδιακή αρρυθμία που εμφανίζεται με ταχείς καρδιακούς ρυθμούς και καλείται υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT), σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προκαλούμενη από μια ηλεκτρική αναταραχή που υπερισχύει του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς, η SVT εμφανίζεται απρόβλεπτα και διαρκεί από λεπτά έως ώρες. Παρόλο που είναι συνήθως αβλαβής, η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από έντονη ζάλη, αδυναμία, θωρακική δυσφορία, αίσθημα αφανισμού, κ.α.

Τα άτομα με επίμονη SVT συνήθως πρέπει να νοσηλευθούν για λίγες ώρες ώστε να τους χορηγηθεί κυρίως ενδοφλέβια ένα από τα ειδικά φάρμακα που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Τελευταία σε δοκιμές, όπως δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology - JACC, μελετάται ένα ρινικό σπρέι που περιέχει την φαρμακευτική ουσία etripamil. Αυτό το σπρέι επανέφερε μέσα σε 15 λεπτά από τη χορήγησή του σε άτομα με ταχυκαρδία ένα φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Τα ευρήματα αυτά υπόσχονται ότι η μελλοντική εξέλιξη του φαρμάκου θα επιτρέψει την ασφαλή ανάταξη της ταχυκαρδίας από τους ίδιους τους πάσχοντες, ακόμα και στο σπίτι τους ή στη δουλειά τους.

Πηγές: JACC, Harvard Heart Letter, Δ. Ψυρρόπουλος