Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Η γλουτένη δεν προκαλεί τελικά έμφραγμα;


Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης /

Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τη γλουτένη εάν δεν έχουμε κοιλιοκάκη, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Η γλουτένη, μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, προκαλεί φλεγμονή και εντερική βλάβη κυρίως σε άτομα με την αυτοάνοση ασθένεια της κοιλιοκάκης.  

Λόγω της ανησυχίας ότι η γλουτένη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους, ο αριθμός των ατόμων χωρίς κοιλιοκάκη που έχουν υιοθετήσει δίαιτα χωρίς γλουτένη (gluten free) τριπλασιάστηκε από το 2009 έως το 2014.

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health χρησιμοποίησε στοιχεία 20 έως 30 ετών από 64.714 γυναίκες (Nurse's Health Study) και από 45.305 άνδρες (Health Professionals Follow-up Study) για να εξετάσει τη σχέση της διατροφικής γλουτένης με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρατση, σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.)  σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη ή προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη διατροφή και την υγεία τους κάθε τέσσερα χρόνια από το 1986 έως το 2010.

Η ομάδα δεν βρήκε καμία σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης πρόσληψης γλουτένης από τους συμμετέχοντες και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, περαιτέρω αναλύσεις υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της διατροφικής γλουτένης μπορεί να μειώσει την διατροφική πρόσληψη ολόκληρων σπόρων, που ως γνωστόν συνδέεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, δεν υποστηρίζουν την προώθηση μιας διατροφής περιορισμένης γλουτένης για τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου ή άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Πηγές: BMJ, Harvard Heart Letter, Δ. Ψυρρόπουλος