Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Γιατί ξαπαπαίρνω γρήγορα τα κιλά που έχασα;Η απώλεια των περιττών κιλών είναι γνωστό ότι συχνά ακολουθείται από την επαναπρόσληψή τους. Αμερικανικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα απολεσθέντα κιλά αρχίζουν και πάλι να συσσωρεύονται σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της δίαιτας.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Obesity, επιστημονική ομάδα του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 70 υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 453 γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά μόλις σταμάτησε το πρόγραμμα άρχισαν σχεδόν αμέσως να ξαναπαίρνουν βάρος.

Συγκεκριμένα πήραν πάλι 68 γραμμάρια ανά εβδομάδα τις πρώτες 11 εβδομάδες, και σχεδόν 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης το ποσοστό επαναπρόσληψης του βάρους επιβράδυνε ελαφρώς.

Σύμφωνα με την Κάθριν Ρος, επικεφαλής ερευνήτρια, «πιστεύαμε ότι η περίοδος επαναπρόσληψης του βάρους θα αργούσε και δεν θα ξεκινούσε αμέσως μετά το τέλος της δίαιτας. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε μακριά τα περιττά κιλά».

Επισημαίνεται: 
1) ότι η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους συνδυαστικά με την σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς βάρους, έχοντας φυσικά υιοθετήσει κανείς δια βίου ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. 
2) ότι μετά από κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους δια της διατροφής πρέπει πάντα να ακολουθεί και ένα πρόγραμμα συντήρησης καθώς υπάρχουν παθολογικοί και μεταβολικοί λόγοι για την επανάκτηση των απολεσθέντων κιλών.

Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με την άποψη της Σαμάνθα Χέλλερ (σύστημα Υγείας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), δηλαδή «Το σώμα εξαρτάται από το βάρος του. Και όταν κάποιος κάνει δίαιτα και πεινάει, το σώμα πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Και έτσι ενθαρρύνεται η κατανάλωση φαγητού. Και ένας τρόπος να το αντιπαρέλθεις αυτό είναι χάνοντας πολύ σταδιακά βάρος μέσα από υγιείς συμπεριφορές».

Πηγές: Δ. Ψυρρόπουλος, health.in.gr