Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Γυμναστείτε: Δεν θα πάθετε άνοια!Η καλή φυσική κατάσταση αποτρέπει την εκδήλωσης άνοιας

Η επίτευξη καλής φυσικής κατάστασης μπορεί μεν να είναι κοπιαστική αλλά σίγουρα ανταμοίβει τους αθλούμενους, με καλύτερη μνήμη στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology Journal.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ (Σουηδία), μελέτησε ομάδα σχεδόν 200 γυναικών, 38-60 ετών, ξεκινώντας από το 1960 έως το 1980 όταν ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών. 

Η φυσική τους κατάσταση αξιολογήθηκε μέσω δοκιμασίας σε στατικό ποδήλατο. Σαράντα γυναίκες είχαν υψηλή φυσική κατάσταση, 92 ενδιάμεση και 59 χαμηλή. 

Τα επόμενα 44 χρόνια, οι ερευνητές έλεγχαν τις γυναίκες ως προς τη λειτουργικότητα της μνήμης και της σκέψης, ως ένδειξη άνοιας. 

Μόνο το 5% των γυναικών που είχαν καλή φυσική κατάσταση κατά τη μέση ηλικία εκδήλωσε άνοια. Άνοια εκδήλωσε το 25% των γυναικών της ενδιάμεσης φυσικής κατάστασης ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32% στην ομάδας με χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Επίσης, το 45% των γυναικών που δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δοκιμασία του στατικού ποδηλάτου εκδήλωσε άνοια. 

«Όσο κρατάμε τον εαυτό μας σε καλή φυσική κατάσταση, με γυμναστική και υγιεινή διατροφή, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στην τρίτη ηλικία. Επίσης, αισθανόμαστε καλύτερα και μειώνουμε τον κίνδυνο και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως κυρίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα», υποστηρίζει ο Δρ Ινγκμαν Σκόογκ, συγγραφέας της μελέτης. Επισημαίνεται ότι, η υψηλής έντασης γυμναστική έχει άμεσο όφελος στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Πηγές: Δ. Ψυρρόπουλος, health.in.gr  (Μ. Μπιμπή)