Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τσιγάρο πριν τον ύπνο; Φέρνει αυπνία ...!
Τι παθαίνει κανείς όταν καπνίζει πριν τον ύπνο...

Οι σοβαρότατες επιπτώσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές. Το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για πάμπολλες παθολογικές καταστάσεις που ανάμεσά τους περιλαμβάνονται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι διάφορες μορφές καρκίνου. Τελευταία όμως η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με το γεγονός ότι το κάπνισμα καταστρέφει τον ήρεμο ύπνο...

Οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και κάνουν γενικά χειρότερο ύπνο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. 

Οι γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφαν Κορς της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Addiction Biology", μελέτησαν πάνω από 2.000 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήταν 7% και 19%.

«Η μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά την αυξημένη πιθανότητα διαταραχών στον ύπνο των καπνιστών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης. 

Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι είναι το κάπνισμα που ευθύνεται άμεσα για όλα τα προβλήματα του ύπνου, καθώς οι καπνιστές συνήθως έχουν κι άλλες συνήθειες που δεν τους βοηθούν να κοιμηθούν, όπως να βλέπουν έως αργά τηλεόραση ή να μην ασκούνται αρκετά σωματικά.

Όμως οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νικοτίνη έχει τη δική της ευθύνη, καθώς διεγείρει τον οργανισμό. Παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ή κακό ύπνο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη και διάφορες καρδιοπάθειες. 

Πηγές: Addiction Biology Journal & iatropedia