Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι το .... θαυματουργό πρωτόγαλα;
Τι είναι το πρωτόγαλα;

Το πρωτόγαλα ή πύαρ ή colostrum είναι η τροφή που παρέχει προστασία και ανοσία στα νεογνά των θηλαστικών στο πρώτο εξαιρετικά ευάλωτο στάδιο της ζωής τους. Περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά που το καθιστούν την πρώτη και σημαντικότερη διατροφική πηγή για το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού (δηλαδή μεταφέρει έτοιμα αντισώματα από την μητέρα στο νεογνό). 

Το πρωτόγαλα (στα αρχαία Ελληνικά "πύαρ" και στα Λατινικά "colostrum") είναι το "γάλα" των πρώτων ωρών και ημερών, που τα θηλαστικά παρέχουν στα νεογνά τους και είναι η σχεδόν η μόνη οδός για την απόκτηση της παθητικής ανοσίας που τους χρειάζεται για την βιωσιμότητα τους (ιδιαίτερα τα μηρυκαστικά γεννιούνται σχεδόν χωρίς καμία μητρική ανοσία ενώ αντίθετα ο άνθρωπος είναι πολύ ανθεκτικότερος).

Γιατί το αγελαδινό (bovine) colostrum;

Το αγελαδινό colostrum περιέχει πολύ περισσότερους διατροφικούς παράγοντες και αντισώματα σε σχέση με το ανθρώπινο colostrum και λόγω των μοναδικών συστατικών και των χαρακτηριστικών που διαθέτει είναι κατάλληλο και για τον άνθρωπο και ιδανικό για όλες τις ηλικίες.

Οι αγελάδες παράγουν τις 2 πρώτες ημέρες 36 λίτρα πρωτόγαλα εκ των οποίων το νεογέννητο θα πάρει μόνο 16 λίτρα.

Θρεπτική αξία του colostrum

Το πρωτόγαλα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (46.7%), υδατανθράκων (27.2%) και λιγότερο λίπος (18%). 

Περιέχει πολλά απαραίτητα αντισώματα (κυτοκίνες, ανοσοσφαιρίνες, λακτοφερίνη), πολλούς αυξητικούς παράγοντες, βασικά αμινοξέα, βιταμίνες (A, C, D, E, B1, B2, B6, B12, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, νιασίνη), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (θείο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ιώδιο, χρώμιο).

Τα αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες είναι τα εκτελεστικά όργανα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Κατασκευάζονται με μοναδικό στόχο να αναγνωρίζουν τους εισβολείς και να τους καταστρέφουν. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν πέντε κατηγορίες αντισωμάτων (immunoglobulins, σε συντομία Ig) που χαρακτηρίζονται με ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου: IgG, IgA, IgM, IgD και IgE. Όλα τα αντισώματα είναι πρωτεϊνες αλλά η κάθε κατηγορία έχει διαφορετική κατασκευή και λειτουργία π.χ. το αντίσωμα IgA βρίσκεται στα υγρά του σώματός μας (σάλιο, δάκρυα κ.α.) και προστατεύει από τα μικρόβια. Το πρωτόγαλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες IgG αλλά και σε IgA και IgM. 

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι βιολογικά δραστικότες ουσίες που εξασφαλίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του σώματος και συμβάλλουν στη θεραπεία, στην αναγέννηση και επιτάχυνση της αποκατάστασης κατεστραμένων μυών, δέρματος, οστών, τενόντων και νεύρων. Στο πρωτόγαλα περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις ο IGF-ο παρόμοιος με την ινσουλίνη αυξητικός παράγοντας, ο TGF-ο μετασχηματιστικός αυξητικός παράγοντας και ο EGF-ο επιθηλιακός αυξητικός παράγοντας

Colostrum και αθλητικές επιδόσεις

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του colostrum στις αθλητικές επιδόσεις έχουν τεκμηριωθεί με κλινικά πειράματα ενώ ήταν επίσης γνωστά από την Αρχαιότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση του colostrum στους αθλητές βελτιώνει την επίδοσή τους στους αγώνες δρόμου, στο άλμα εις ύψος, στην κωπηλασία, στην κολύμβηση και στην ποδηλασία. Έχει επίσης θετικά αποτελέσματα σε περιόδους σκληρής προπόνησης και ενισχύει την ικανότητα παραγωγής σωματικού έργου. 

Πολύ μεγάλης σημασίας επίσης είναι το γεγονός ότι αθλητές οι οποίοι έλαβαν colostrum παρουσίασαν υψηλά ποσοστά αντοχής. Έτρεχαν πιο γρήγορα, πραγματοποιούσαν υψηλότερα και μακρύτερα άλματα, κωπηλατούσαν και ποδηλατούσαν γρηγορότερα. Επί πλέον παρατηρήθηκε ότι απαιτείτο λιγότερος χρόνος για την αναδόμηση/αποκατάσταση του οργανισμού τους σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε λάβει colostrum.

Έρευνα σχετική με την επίδραση του βοείου colostrum στη σύσταση του σώματος σε συνδυασμό με την εκγύμναση απεκάλυψε ότι στα άτομα της ομάδας colostrum παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της σωματικής μάζας χωρίς λίπος, σε σύγκριση με την ομάδα πού δεν είχε λάβει colostrum. 

Ειτομένως τα αποτελέσματα στους αθλητές είναι εμφανή: το colostrum αυξάνει την σωματική μάζα χωρίς λίπος, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, αυξάνει την αντοχή όπως επίσης και την ταχύτητα. Για τους αθλητές αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι μπορούν να αυξήσουν την ένταση της προπόνησης καθώς και τη χρονική διάρκεια αυτής, να αναδομούνται πιο γρήγορα και ως εκ τούτου να βελτιώνουν τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Βελτιώνει την αποκατάσταση του οργανισμού

Η σωματική άσκηση και η προπόνηση προκαλούν μυϊκούς τραυματισμούς. Η αποκατάσταση από αυτούς τους τραυματισμούς είναι απαραίτητη διαφορετικά η περαιτέρω προσπάθεια άσκησης θα είναι περιορισμένη.

Έχει αποδειχθεί ότι το βόειο colostrum βοηθά στην διαδικασία αποκατάστασης. Κατά την διάρκεια εργαστηριακών ερευνών παρατηρήθηκε ότι το colostrum μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας μέχρι και 15% και στη μυϊκή δύναμη κατά 14%.

Το οξειδωτικό στρες που προέρχεται από τη προπόνηση και την άσκηση συμβάλει στη μυϊκή κόπωση. Έχει αποδειχθεί ότι η γλουταθειόνη (glutathione, GSH) και τα δομικά υλικά αυτής, που περιέχονται στο colostrum, αυξάνουν την ικανότητα άσκησης πριν εμφανισθεί η κόπωση. Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο στους μυϊκούς τραυματισμούς και στις φλεγμονές.

Η γλουταθειόνη είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και με την ιδιότητα αυτή ένας αποτελεσματιός εξολοθρευτής των ελευθέρων ριζών.

Tο colostrum και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Το colostrum είναι μία απολύτως φυσική ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως τροφή εδώ και χιλιάδες  χρόνια.

Όλα τα συστατικά του colostrum περιέχονται στο γάλα, όμως σε πολύ μικρότερα επίπεδα. Με αυτή την ιδιότητα το colostrum έχει χαρακτηρισθεί από τη ΔΟΕ ως ένα "δυνατό γάλα" και η ΔΟΕ δεν θεωρεί ότι το colostrum αποτελεί απαγορευμένη ουσία. Επί πλέον το βόειο συμπλήρωμα colostrum δεν ευρίσκεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών της ΔΟΕ ή άλλων αθλητικών ομοσπονδιών.

Οι ιδιότητες του colostrum 
 • Προωθεί την σύνθεση και την αποκατάσταση του DNA και RNA 
 • Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού: καταστρέφει ιούς – βακτήρια – μύκητες (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, σαλμονέλα, esherichia coli, candida και κρυπτοσπορίδια), βοηθά στην άμεση επούλωση των τραυμάτων 
 • Δρά κατασταλτικά σε φλεγμονές (π.χ.: ωτίτις, δερματίτις κλπ.) 
 • Ανοσοενισχυτικό σε χημειοθεραπείες και σε αυτοάνοσες ασθένειες 
 • Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση, μειώνει τις ρυτίδες 
 • Προστατεύει και μειώνει την υπερπλασία του προστάτη 
 • Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών 
 • Οξύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες – ενισχύει την μνήμη 
 • Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς ή τους υπογλυκαιμικούς 
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει τις καύσεις, βελτιώνει τη μυϊκή σύσταση του σώματος και κατά συνέπεια τις αθλητικές επιδόσεις  
 • Αυξάνει την σεξουαλική διάθεση 
 • Βοηθά στον σωστό σχηματισμό των οστών 
 • Προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι του Αλτσχάιμερ
 • Βελτιώνει την ποιότητα και το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών 
 • Έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση 
 • Περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα λακτόζης και συνεπώς είναι πολύ καλά ανεκτό ακόμη και σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη

Έχει χρησιμοποιηθεί σε: 

Αναιμία, αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα, κολίτιδα, χρόνια κόπωση, γρίπη, βήχα, κατάθλιψη, σακχαρώδη διαβήτη, νευρικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, γαστρικό έλκος, έρπη ζωστήρα, αιμορροΐδες, στρες, προβλήματα θυροειδούς, αυτοάνοσες ασθένειες.  

Προσωπικά θεωρώ ότι το πρωτόγαλα ή πύαρ ή colostrum είναι εξαιρετική πηγή ανοσοενίσχυσης και αντιοξείδωσης του ανθρώπινου οργανισμού και προτείνω τη σταθερή λήψη του σε όλες τις ηλικίες.