Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Γιατρέ, να πιω ένα ποτηράκι κρασί παραπάνω ... στις γιορτές;Γιατρέ, να πιω ένα ποτηράκι αλκοόλ  παραπάνω ... στις γιορτές; 

Είτε απολαμβάνετε ένα καλό κρασί σε μια φιλική συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είτε υποδέχεστε τον καινούργιο χρόνο με ... σαμπάνια, το αλκοόλ αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των γιορτών παντού στον πλανήτη. Για τους περισσότερους από εμάς, η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μια απλή ευχαρίστηση. Όταν όμως το αλκοόλ γίνεται το επίκεντρο της διασκέδασης, τότε αποτελεί ένδειξη πραγματικού προβλήματος. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ατομικές διαφορές τόσο στην αντοχή στο αλκοόλ όσο και στον τρόπο μεταβολισμού του στον κάθε άνθρωπο χωριστά. 

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, σαν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 1 ποτό/ημέρα για μια γυναίκα και 2 ποτά/ημέρα για ένα άνδρα. Σε ένα ποτό αντιστοιχούν αναλογικά 45 ml αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών (ουίσκι, βότκα, λικέρ, τζιν, κτλ) ή 150 ml κρασιού ή 330 ml μπύρας. Οποιαδήποτε υπέρβαση αυτών των επιπέδων σε καθημερινή βάση, θεωρείται ως υπερβολική κατανάλωση.

Από τεχνική άποψη, το αλκοόλ είναι δηλητήριο. Απορροφάται ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας αρχικά άρση αναστολών και στη συνέχεια δρώντας ως ηρεμιστικό. Ο πονοκέφαλος από την προηγούμενη νύχτα είναι ένα σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει το αλκοόλ. Ενώ η συνετής κατανάλωση αλκοολούχων ποτών έχει φανεί ότι μπορεί να επιφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση περισσότερων από ένα ή δύο ποτά την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε  σοβαρά προβλήματα υγείας, με σημαντικότερα  αυτά που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα και το ήπαρ.

Μια δυσάρεστη συνέπεια της περιόδου των γιορτών και των διακοπών γενικά είναι η ραγδαία αύξηση των ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και οι θάνατοι. Πολλά από τα άτομα που συχνάζουν στα πάρτι δεν πίνουν συχνά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μικρότερη ανοχή στο ποτό και περισσότερη ευαισθησία στις επιπτώσεις του αλκοόλ. Στον αντίποδα βρίσκονται οι προβληματικοί χρήστες, οι οποίοι βρίσκουν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις για να πιουν και μπορούν να έχουν λιγότερες αναστολές σε συγκεντρώσεις όπου το αλκοόλ σερβίρεται γενναιόδωρα.

Να θυμάστε ότι ο καφές ή ένα κρύο ντους δεν αποβάλλει το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος. Ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που απομακρύνει το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος.

Συνεπώς, ένα ποτηράκι αλκοόλ παραπάνω σίγουρα δεν κάνει κακό ακόμη και σε αυτούς που έχουν γνωστά καρδιολογικά καρδιολογικά προβλήματα. 

Πηγές: http://www.ucdmc.ucdavis.edu/