Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Παράδοξο: οι αθλητές κινδυνεύουν από κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές
Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης (dps.kardiologos@gmail.com & 6944 372 956)

Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι αθλητές για κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές

Ο αθλητισμός είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού είτε σε επίπεδο άσκησης αποδεδειγμένα συμβάλλει στην υψηλή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και καλή υγεία. Είναι συνεπώς λογικό να υποθέσουμε ότι οι αθλητές έχουν υψηλότερη από το μέσο όρο προστασία από την κατάθλιψη και τις διάφορες διατροφικές δυσλειτουργίες. 

Από ότι φαίνεται όμως, ισχύει το αντίθετο δηλαδή οι αθλητές έχουν τρεις φορές περισσότερο πιθανότητες από τις άλλες κοινωνικές ομάδες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή. Ενώ υπάρχουν πολλά και ισχυρά εμπειρικά στοιχεία που συνδέουν τις διατροφικές διαταραχές με την κατάθλιψη εντούτοις προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα στοιχεία αναφορικά με αυτή τη σχέση. Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sport Sciences οι ερευνητές Shanmugam, Jowett & Meyer προσπάθησαν να εντοπίσουν αν οι διατροφικές διαταραχές οδηγούν σε κατάθλιψη ή εάν συμβαίνει το αντίστροφο. 


Είναι αλήθεια ότι οι αθλητές αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις που προέρχονται από τις συνεχείς και έντονες προπονήσεις, την ανάγκη για τέλειο αθλητικό σώμα, τα οικονομικά τους δεδομένα, τις ανάγκες για ισορροπία με τις άλλες πτυχές της ζωής τους όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι, η μελέτη κ.λ.π. Πολλοί αθλητές ακολουθούν ειδικά προσαρμοσμένα αυστηρά διατροφικά πρωτόκολλα τα οποία όμως υπολείπονται συνήθως σε θρεπτικά συστατικά, σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες και σε θερμίδες που απαιτούνται για τη βέλτιστη ψυχική υγεία. Είναι επίσης γνωστό ότι το 17% των αθλητών υψηλού επιπέδου παρουσιάζουν συμπτώματα ψυχιατρικών διαταραχών.  

Η μελέτη αυτή σε ένα δείγμα 122 Βρετανών αθλητών υψηλών προδιαγραφών έδειξε ξεκάθαρα ότι οι διατροφικές αποκλίσεις και διαταραχές αποτελούν τον πρόδρομο για καταθλιπτικές τάσεις ακόμα και στους πετυχημένους αθλητές που θεωρητικά τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και εκπαίδευση σχετικά με τις στρατηγικές διατροφής στους αθλητές. Δεδομένου ότι οι αθλητικές οργανώσεις και τα σωματεία είναι ηθικά και νομικά υπεύθυνοι για την υγεία και την ευημερία των αθλητών, είναι επιτακτική η ανάγκη της ελαχιστοποίησης των πρακτικών που αυξάνουν τον κίνδυνο των διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Συμπερασματικά θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ολιστικού πλαισίου που να αφορά τον εμπλουτισμό της αθλητικής διατροφής με μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών παραγόντων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ελεύθερων ριζών οξυγόνου που παράγονται κατά τη διάρκεια της έντονης και επίπονης σωματικής δραστηριότητας. 

Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης έχουν πρακτική αξία όχι μόνο για τον αθλητικό κόσμο αλλά και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές. 

Πηγές: Journal of Sport Sciences, Δρ Ψυρρόπουλος Δημήτρης