Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο: Προσοχή, οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν έμφραγμα και εγκεφαλικόΔρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης (dps.kardiologos@gmail.com & 6944 372 956)

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι πέτρες στα νεφρά αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου

Όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Kidney Diseases δείχνει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Σημαντικό: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς με πέτρες στα νεφρά, και κυρίως οι γυναίκες,  παρουσιάζουν  19% υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και 40% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια πέτρα στα νεφρά είναι στην ουσία μια συνεχής συσσώρευση χημικών αποβλήτων / ουσιών στο νεφρό - δηλαδή ασβέστιο, οξαλικό, κυστείνη, φωσφορικό, ξανθίνη κ.α - που τελικά γίνονται μια σκληρή μάζα. Κανονικά, αυτές οι χημικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα μέσω των ούρων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει αρκετό υγρό για να απαλλαγούμε από αυτές. 

Όταν σχηματίζονται αυτές οι πέτρες, ή μένουν στο νεφρό ή μετακινούνται προς τα κάτω στο ουροποιητικό σύστημα καταλήγοντας στον ουρητήρα. Οι μικρότερες πέτρες μπορεί να αποβληθούν με τα ούρα από το σώμα χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερη δυσφορία, αλλά οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να κολλήσουν. Τότε τα ούρα συσσωρεύονται πίσω από τις πέτρες, προκαλώντας πολύ πόνο. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από νεφρολιθίαση στις Η.Π.Α. έχει αυξηθεί σταθερά κατά τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Θεωρείται ότι 1 στα 10 άτομα θα έχουν μια πέτρα στα νεφρά σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, Η.Π.Α.  οι πέτρες στα νεφρά έχουν συνδεθεί με αρκετές παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι π.χ. ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση

Σε αυτή την τελευταία μελέτη - με επικεφαλής τον Yanqiong Liu στο Guangxi Medical University, Κίνα - οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν οι πέτρες στα νεφρά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος / έμφραγμα (CHD) και το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Οι γυναίκες με πέτρες στα νεφρά βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από τους άνδρες. Για να φτάσουν στα ευρήματά τους, η ερευνητική ομάδα  ανέλυσε στοιχεία από 3,5 περίπου εκατομμύρια ασθενείς και εντόπισε πάνω από 50.000 άτομα που είχαν πέτρες στα νεφρά

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με πέτρες στα νεφρά είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα επεισόδιο στεφανιαίας νόσου - δηλαδή μια καρδιακή προσβολή ή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης - και ότι επίσης είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πάντα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν πέτρες στα νεφρά. 

"Οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν για τις πέτρες στα νεφρά," λέει ο Liu. "Τα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή στατιστική συσχέτιση μεταξύ νεφρολιθίασης και της επίπτωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω, συμφωνώντας με τον Thomas Manley, Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρού, Η.Π.Α., ότι επειδή η δημιουργία πέτρας στα νεφρά είναι μια συνηθισμένη παθολογική διαδικασία θα πρέπει, σύμφωνα με τη μελέτη, σε αυτούς τους ασθενείς να γίνεται ενδελεχής καρδιαγγειακή εκτίμηση (ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, δοκιμασία κόπωσης, κλινική εκτίμηση, εργαστηριακός έλεγχος).

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής τροποποιήσεων (π.χ. απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και σωματική άσκησης) στον τρόπο ζωής των ανθρώπων με πέτρες στα νεφρά με στόχο την ταυτόχρονη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση νεφρολιθίασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πηγή: American Journal of Kidney Diseases & Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης