Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Ο ύπνος μας ... αδυνατίζει!(dps.kardiologos@gmail.com & 2310 963286 & 6944 372956)

Περίεργο αλλά αληθινό, ο ύπνος αδυνατίζει!

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι άτομα τα οποία δεν κοιμούνται πάνω από 5 ώρες τη νύχτα δυσκολεύονται να αδυνατίσουν. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου το ανθρώπινο σώμα σαν ενέργεια χρησιμοποιεί λίπος (κατά 70% περίπου) ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιεί γλυκογόνο. 

 Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι μετά από βαθύ συνεχόμενο ύπνο εκκρίνεται στο σώμα μας η αυξητική ορμόνη, βάσει της οποίας γίνονται μια σειρά από αναπλάσεις στο σώμα μας (ιστών και οργάνων) για τις οποίες το σώμα ξοδεύει τεράστια αποθέματα ενέργειας. Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου το σώμα μας κάνει μεγάλες καύσεις!!!

Κατά τρίτον, η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου βάζει το σώμα μας σε κατάσταση κινδύνου και ανασφάλειας και καταβολισμού. Σε τέτοιο "state" το σώμα μας επιλέγει να εξοικονομεί ενέργεια και να αποθηκεύει παρά να ξοδεύει τους πόρους και τα διαθέσιμα αποθέματα. Αυτό βέβαια έρχεται σαν εμπόδιο στην προσπάθεια απώλειας λίπους. Σημειωτέον ότι η έλλειψη ύπνου είναι συνδεδεμένη με χαμηλό μεταβολισμό, μυϊκή ατονία και απώλεια ενέργειας και ζωντάνιας.

Συμβουλή μας: ο ύπνος είναι απλά αναντικατάστατος. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε μέρα. Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε, αναπληρώστε το σαββατοκύριακο.