Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Νέος κατάλογος με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές τροφές

 
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310 963286 & 6944 372956)

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου συμβάλλουν στην οξείδωση και κατά συνέπεια στη γήρανση του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για πολλές παθήσεις.

Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και να προστατεύουν το οργανισμό από την οξείδωση.

Οι παράγοντες που συντελούν στο οξειδωτικό στρες στη καθημερινή μας ζωή είναι πολλοί:

-Το κάπνισμα
-Έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες π.χ. καθαριστικά, καλλυντικά, εντομοκτόνα, σπρέι, βαρέα μέταλλα όπως αλουμίνιο, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κλπ.
-Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος
-Τα κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά τα οποία βρίσκονται στο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
-Τα τρανς λιπαρά που προέρχονται από την επεξεργασία (θέρμανση, τηγάνισμα) και την οξείδωση των λιπαρών οξέων.
-Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
-Τα βαρέα μέταλλα, όπως αλουμίνιο, υδράργυρος, αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο, κοβάλτιο, παλλάδιο, τα οποία εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των τροφίμων ή των συσκευασιών τους.

Η διατροφή σε ένα φυσιολογικό άτομο, βάση της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας πρέπει να περιέχει 3.000-5.000 μονάδες Orac.




Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) εκφράζει τη δύναμη που διαθέτει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών του.



Τρόφιμα
Μονάδες Orac
Αγκινάρες, ωμές
6.552
Αγγούρι, με τι φλοίδα ωμό
232
Άνηθος, φρέσκος
4.392
Αχλάδια πράσινα, ωμά
2.201
Αμύγδαλα, ωμά
4.454
Βανίλια, σπόροι ξεραμένοι
122.400
Βασιλικός, ξεραμένος
61.063
Βατόμουρα, μαύρα ωμά
5.905
Βερίκοκα, ωμά
1.110
Γαρύφαλλο, τριμμένο
290.283
Γλυκοπατάτες ψητές
2,115
Γκότζυ μπεριες, ωμά
3.290
Γκρειπ φρουτ λευκά
1.238
Δαμάσκηνα, φρέσκα
6.100
Δενδρολίβανο, ξερό
165.280
Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο
372
Θυμάρι αποξηραμένο
157.380
Κακάο σκόνη
485
Καλαμπόκι, ωμό
728
Κανέλα σκόνη
131.420
Κάρδαμο
2.764
Κάρυ
48.504
Καρύδια
13.541
Καρότο, ωμό
697
Καρπούζι
142
Καρύδι
13.541
Κεράσι φρέσκο
3.747
Κρεμμύδια κόκκινα, ωμα
1.521
Κόλιανδρος, φρέσκα φύλλα ωμά
5.141
Κολοκυθάκι, ωμό
180
Κουνουπίδι, ωμό
870
Κουρκούμι
127.068
Κρασί κόκκινο
3.607
Κύμινο
50.372
Λάχανο, ωμό
529
Λεμόνι χυμός, ωμός
1.225
Μαϊντανός
1.301
Μανιτάρια λευκά
691
Μαντουράνα, φρέσκια
27.297
Μάραθος, βολβός ωμός
307
Μαρούλι, πράσινα φύλλα ωμά
1.532
Μελιτζάνα, ωμή
932
Μέντα, φρέσκια
13.978
Μήλα, κόκκινα ωμά με φλούδα
4.275
Μοσχοκάρυδο, τριμένο
69.640
Μπανάνες, ωμές
795
Μπιζέλια, ωμά
524
Μπρόκολο, ωμό
1.510
Ντομάτες, ωμές
546
Ξύδι από κόκκινο κρασί
410
Ξύδι από μήλα
564
Παντζάρι, ωμό
1.776
Πατάτες, ψητές
1.138
Πεπόνια
319
Πιπεριές πράσινες, ωμές
935
Ποπ κορν
1.743
Πορτοκάλι
2.103
Πράσο, ωμό
569
Ραπανάκι, ωμό
1.750
Ρεβίθι, ωμό
847
Ρίγανη, ξερή
175.295
Ροδάκινο, ωμό
1.922
Ρόδι
4.479
Ρόκα
1.904
Σαμπούκος, ωμά μούρα
14.697
Σέλινο, ωμό
552
Σινάπι, κίτρινοι σπόροι
29.257
Σκόρδο, ωμό
5.708
Σπανάκι, ωμό
1.513
Σπαράγγια, ωμά
2.252
Σταφύλια κόκκινα, ωμά
1.837
Τζίντζερ, ρίζα ωμή
14.840
Σύκα, ωμά
3.383
Τριαντάφυλλο (σπόρια)
96.150
Τριφύλλι, ήμερο
1.510
Τσάι πράσινο, αφέψημα
1.253
Τσίλι σκόνη
23.636
Φακές, ωμές
7.282
Φασκόμηλο, ξερό
119.929
Φασόλια κόκκινα, ωμά
8.606
Φράουλες, ωμές
4.302
Φιστίκια Αιγίνης
7.675

Πηγή: Μεταβολισμός και οξείδωση: ένα από τα μυστικά της ζωής, Δημήτρης Ψυρρόπουλος, Εκδόσεις Copy City, Θεσσαλονίκη, 2012