Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Προσοχή: αγοράστε αληθινά παγωτά και όχι ... "παγωμένα γλυκίσματα" ...!Ας προσέχουμε τώρα που ήρθε το καλοκαίρι!

Όσοι καταναλώνουμε "παγωτά" που συνηθίζουμε να αγοράζουμε από περίπτερα ή παντοπωλεία κ.α.  πρέπει οπωσδήποτε να πληροφορηθούμε ότι συνήθως δεν είναι ... παγωτά.

Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- "παγωμένο γλύκισμα".

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο Κ.Τ.Π. συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα "παγωμένα γλυκίσματα" όμως υπάρχει η ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως είναι το ηλιέλαιο, το καρυδέλαιο, το φοινικέλαιο, το αραπέλαιο και άλλες μαργαρίνες. Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένο γλυκίσμα). Το καρυδέλαιο, το ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού).

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό: Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως "παγωμένα γλυκίσματα". Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης ή των άλλων μέσων ενημέρωσης και διαφήμισης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλες παρόμοιες εκφράσεις.

Επεκτείνοντας τα παραπάνω, παγωτά κι όχι "παγωμένα γλυκίσματα" πουλάνε και τα ζαχαροπλαστεία και βέβαια τα καλύτερα παγωτά γίνονται στο ... σπίτι! Θα πρέπει δηλαδή να φτιάχνονται από φρέσκο γάλα (για αυτό και η διαφορά γεύσης με το ιταλικό Gelato) και όχι με σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος και μαργαρίνες αμφιβόλου ποιότητας μαργαρίνες ...!

Ειδικά για τα παιδιά, υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης από τα συστατικά του “παγωμένου γλυκίσματος” ενώ επιπλέον δεν προσλαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το γνήσιο παγωτό, ενός από τα καλύτερα τρόφιμα για παιδιά, ιδίως γι’ αυτά που "αποστρέφονται" το γάλα.

Να σημειώσουμε πως το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, απλώς καταψύχεται!

Πηγές: http://www.to-mati.gr/