Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ανεβάζουμε την καλή χοληστερίνη, σώζουμε την καρδιά μας ...!


(dps.kardiologos@gmail.com & 2310 963 286 & 6944 372 956

Ανεβάζουμε την καλή χοληστερίνη, σώζουμε την καρδιά μας ...! Πως μπορούμε να αυξήσουμε την καλή χοληστερίνη, που δρα ευεργετικά στο οργανισμό μας;

Με απλά λόγια

Η  "καλή" χοληστερόλη HDL έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ψηλά επίπεδα της χοληστερόλης HDL στο αίμα ωφελούν. Δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της αλλά αντίθετα να καταβάλλονται προσπάθειες για άνοδο της.

Η αύξηση των επιπέδων της HDL στο αίμα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρικά προβλήματα και άλλες αγγειακές παθήσεις και την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η αύξηση των επιπέδων της HDL μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής και με φάρμακα. Η αύξηση των επιπέδων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται μακροχρόνιες συνεχείς προσπάθειες.

Γιατί όμως η καλή HDL χοληστερόλη προστατεύει την καρδιά μας;

Ο βασικότερος λόγος είναι διότι η λιποπρωτεϊνη HDL απομακρύνει τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στα αγγεία και τη μεταφέρει στο συκώτι. Στο συκώτι η χοληστερόλη μεταβολίζεται και αποβάλλεται δια μέσου του πεπτικού σωλήνα.

Επιπρόσθετα η λιποπρωτεϊνη HDL -χοληστερόλη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που μειώνουν τις βλάβες στις αρτηρίες. Η ίδια η φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει σημαντική αιτία εκδήλωσης πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος

Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο ψηλή είναι η καλή HDL -χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα του οργανισμού να απομακρύνει τη χοληστερόλη από τα αγγεία και να αποτρέπει τη δημιουργία ή επιδείνωση της αθηρωμάτωσης.

Ποια είναι τα επίπεδα της HDL που θεωρούνται χαμηλά;

•H HDL θεωρείται χαμηλή όταν είναι κάτω από 40 mg/dL

•Για τις γυναίκες θεωρείται ότι επίπεδα HDL κάτω των 50 mg/dL είναι χαμηλά

•Για άνδρες διαβητικούς συστήνεται όπως η HDL χοληστερόλη να είναι άνω των 40 mg/dL ενώ για τις γυναίκες με διαβήτη να είναι άνω των 50 mg/dL

Δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων με χαμηλά επίπεδα HDL είναι μεγάλος. Η επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη που μαστίζει σήμερα την ανθρωπότητα, ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα HDL με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το βασικότερο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί για την άνοδο της HDL χοληστερόλης. Η απώλεια περιττού βάρους, η αποφυγή της παχυσαρκίας, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της περιμέτρου της μέσης, η τακτική σωματική άσκηση, αυξάνουν την HDL στο αίμα, καλύτερα από τα φάρμακα.Η κατανάλωση ψαριών, η Μεσογειακή δίαιτα, το κόκκινο κρασί (1 έως 2 ποτήρια την ημέρα μόνο και όχι κατάχρηση αλκοόλ), η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή, αυξάνουν την HDL στο αίμα.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής είναι η καλύτερη μέθοδος για την αύξηση της HDL, εντούτοις σε μερικούς ασθενείς αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως η κληρονομικότητα που συμβάλλουν σε δυσκολίες ανόδου της καλής χοληστερόλης.

Πηγές: www.medlabgr.blogspot.gr (A. Γιατζίδης)