Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Να τρώει το παιδί ... άμυλο με ... πρωτεΐνες μαζί;




Να τρώει το παιδί άμυλο με πρωτεΐνες μαζί;

Σύμφωνα με μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες περί ισορροπημένης διατροφής, δεν… χωρούν στο ίδιο πιάτο το κρέας με τα μακαρόνια ή το κοτόπουλο με τις πατάτες, αφού είναι μεγάλο λάθος να συνδυάζουμε άμυλο με πρωτεΐνες. Ισχύει πραγματικά κάτι τέτοιο;

Όλη η παραφιλολογία, σχετικά με το πώς πρέπει να συνδυάζονται οι διάφορες τροφές στο εκάστοτε γεύμα, ξεκινά 70 και πλέον χρόνια πριν, όταν ο Dr William Hay έγραψε στο βιβλίο «How to always be well» ότι κάθε «αμυλούχα» τροφή (π.χ. ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι κ.λπ.) απαιτεί αλκαλικό περιβάλλον για την πλήρη πέψη της και άρα δεν πρέπει να συνδυάζεται με φρούτα που εμπεριέχουν οξέα ή με πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι κ.λπ.) οι οποίες συμβάλλουν στη σημαντική έκκριση υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι. Έτσι, και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Dr Hay, τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι ή η πατάτα δεν έπρεπε να συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα με κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αβγό κ.λπ.

Γιατί είναι λάθος η θεωρία αυτή: Η πρώτη αμφισβήτηση της θεωρίας του Dr Hey ήρθε λίγα μόλις χρόνια αργότερα, όταν ένας άλλος γιατρός, ο Dr Baxter, απέδειξε πως τα παγκρεατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη των υδατανθράκων (π.χ. το άμυλο) και των πρωτεϊνών εκκρίνονται ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλίσκεται. Απέδειξε δηλαδή ότι, είτε τρώμε «αμυλούχες» τροφές είτε πρωτεϊνούχες είτε μείξη αυτών, ο οργανισμός μας μέσω των εκκρίσεων του παγκρέατος αναλαμβάνει την παράλληλη διάσπαση και πέψη τους.

Σήμερα γνωρίζουμε καλά πως κάθε θεωρία περί συνδυασμών των τροφών είναι ανυπόστατη όχι μόνο βάσει του λογικότατου επιχειρήματος του Dr Baxter, αλλά και γιατί: 

Οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε αυτούσια αφορούν συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα το ρύζι ή τα ζυμαρικά, που θεωρούνται «αμυλούχες» τροφές, εμπεριέχουν έστω και λίγα ποσά πρωτεϊνών. Άρα και «σκέτα» ζυμαρικά να φάμε, πάλι παίρνουμε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μαζί…

Επίσης οι ισχυρισμοί ότι «μπερδεύοντας» τροφές που απαιτούν διαφορετικά ένζυμα για να διασπαστούν αλλάζουμε το όξινο pH του στομάχου ή τo αλκαλικό pH του λεπτού εντέρου είναι επίσης τελείως άτοποι, αφού ο οργανισμός έχει πολύ ακριβείς μηχανισμούς για να ρυθμίζει την οξεοβασική του ισορροπία, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνει.

Συνεπώς ο γονιός πρέπει να γνωρίζει ότι μαγειρεύοντας κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο για τη λιλιπούτεια αγάπη του προσφέρει ένα πιάτο με υψηλή διαθρεπτική αξία και όχι έναν «επικίνδυνο» συνδυασμό

Πηγές: .mybabysworld.gr