Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Η ίδια η καρδιά θα δίνει το ... "ρεύμα" στο βηματοδότη της ...!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310-963-286 & 6944-372-956)

Η καρδιά ως φυσικός «φορτιστής» των μπαταριών του τεχνητού βηματοδότη

Ο καρδιακός παλμός μπορεί να παράγει δεκαπλάσια ενέργεια, απ' αυτήν που απαιτείται για τη λειτουργία ενός βηματοδότη   

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Μια συσκευή που θα συλλέγει την ενέργεια από κάθε καρδιακό κτύπο θα μπορούσε να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό ώστε να λειτουργεί ένας βηματοδότης, υποστήριξαν Αμερικανοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κινητικότητα του καρδιακού μυ ως πηγή ενέργεια. Σε τεστ που είχαν σχεδιάσει ώστε να προκαλέσουν ένα φάσμα καρδιακών παλμών, παρήχθη 10πλάσια ηλεκτρική ενέργεια από την απαιτούμενη για να φορτιστεί ένας βηματοδότης. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να σχεδιάσουν μια συσκευή που θα την δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες και τελικά να δημιουργήσουν έναν βηματοδότη εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.

Όπως εξήγησε ο Δρ Αμίν Καράμι οι μπαταρίες του βηματοδότη πρέπει να αντικαθίστανται κάθε περίπου επτά χρόνια. «Πολλοί ασθενείς είναι κυρίως παιδιά που ζουν με βηματοδότες για πολλά χρόνια. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες επεμβάσεις θα γλίτωναν οι ασθενείς αυτοί αn είχαμε προηγμένης τεχνολογίας βηματοδότες», σημείωσε.

Ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας σχολιάζει ότι «η πρόοδος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται μικρότερη η ανάγκη επαναφόρτισης των μπαταριών των βηματοδοτών. Η συσκευή που σχεδιάζουν οι Αμερικανοί συνάδελφοι μας, ενδεχομένως να είναι ένα ακόμη βήμα προόδου. Αν η συσκευή τελειοποιηθεί και αποδειχθεί λειτουργική στις κλινικές δοκιμές, τότε θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ή ανάγκη για επεμβάσεις αλλαγής των μπαταριών».

Πηγές: health.in.gr