Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Αποκτήστε λεπτή μέση, ... προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα της καρδιάς!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310-963-286 & 6944-372-956)

Μακριά ακόμη από την πλήρη ίαση της στεφανιαίας νόσου που οδηγεί στο έμφραγμα της καρδιάς.

Αναζητούνται ακόμη όλα τα αίτια...
 
Αποκτήστε λεπτή μέση, ... προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα της καρδιάς.

Μόνο όταν βρεθούν τα ακριβή αίτια της στεφανιαίας νόσου θα μπορέσει η ιατρική να την θεραπεύσει πλήρως.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόνο το 50% των παραγόντων κινδύνου (ανάμεσά τους οι υψηλές τιμές χοληστερίνης, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία κ.α.) που προκαλούν την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι ο κύριος παράγοντας δημιουργίας της στεφανιαίας νόσου, και γι’ αυτό το λόγο τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά.

Όταν πριν από 15 χρόνια είχαν βρεθεί οι στατίνες, που είναι φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, πολλά μέλη της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως είχαν υποστηρίξει ότι ήρθε το τέλος της στεφανιαίας νόσου.

Δυστυχώς όμως η στεφανιαία νόσος ζει και βασιλεύει. Η αντιμετώπιση ακόμη και όσων παραγόντων κινδύνου  είναι γνωστοί μειώνει από τρεις έως πέντε φορές την αναμενόμενη θνητότητα, γεγονός που είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα σημαντικό.Επίσης το γεγονός αυτό επισημαίνει ότι η πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης μπορεί να γίνει με την άμεση διακοπή καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού), με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, με την κατάλληλη διατροφή και με φάρμακα, την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, την απώλεια βάρους, τη διατροφή και την καθημερινή άσκηση.

Επισημαίνεται ότι τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου σε νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες καπνίζουν και είναι παχύσαρκες. Με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς όμως οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν και ο νόμος κατά του καπνίσματος δεν αποδίδει.

Επίσης η κοιλιακή παχυσαρκία και γενικότερα η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Όσο πιο λεπτή μέση έχει κανείς τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Σήμερα υποστηρίζεται ότι η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 94 εκατοστά στους άντρες και τα 80 εκατοστά στις γυναίκες.

Πηγές: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ