Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Κακή ... ερωτική ζωή έχουν οι πάσχοντες από διαβήτη ...!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310-963-286 & 6944-372-956)

Ανεξαρτήτως φύλου

Κακή ερωτική ζωή έχουν οι πάσχοντες από διαβήτη

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πασχόντων από διαβήτη, ανεξαρτήτως φύλου, σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκε στο 26ο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης η συνύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου σε άντρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αυξάνει κατά 11 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα της αθηροσκλήρωσης, η οποία επηρεάζει τα μικρά αγγεία συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων των γεννητικών οργάνων, και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σεξουαλική δυσλειτουργία αποτελεί στις μέρες μας νόσο αγγειακής αιτιολογίας της οποίας η συχνότητα είναι αυξημένη σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στοιχεία μελέτης της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, σε δείγμα 220 ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (127 γυναίκες και 93 άντρες) μέσης ηλικίας 65,9±10,9 ετών, έδειξαν ότι το 80,6% των αντρών και το 89,8% των γυναικών παρουσίαζε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Όσον αναφορά τους άντρες που παρουσίασαν στυτική δυσλειτουργία το 49% εμφάνιζαν σοβαρή, το 16% μέτρια και το 35% ήπια στυτική δυσλειτουργία, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μελέτη των Ελένη Γαβριηλάκη, Παναγιώτα Ανυφαντή, Βαρβάρα Νικολαϊδου, Ανδρονίκη Γλύστρα, Κωνσταντίνος Πετίδης, Ιωάννα Ζωγράφου, Μιχάλης Δούμας και Χρήστος Σαμπάνης.

Στη μελέτη επισημάνεται πως οι μισοί άντρες με σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζουν σοβαρού βαθμού βλάβη, σε αντίθεση με ότι παρατηρείται σε άλλες παθήσεις οι οποίες αποτελούν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπου η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε ήπιο βαθμό.

Πηγές: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ