Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Τα αντιοξειδωτικά στα βιολογικά και συμβατικά προιόντα ...!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310-963-286 & 6944-372-956)

Βιολογικά προϊόντα. Μια άποψη. 

Είτε ντομάτα είναι αυτή  είτε αγγούρι, λάχανο, ρύζι ή ψωμί πλασάρεται στην αγορά ως βιολογικό. Και μεις ως καταναλωτές που ακούμε κάθε μέρα διάφορα παρασυρόμαστε εύκολα.

Οι τιμές πολλές φορές ψηλότερες, πράγμα που εν μέρει δικαιλογείται λόγω της δυσκολίας που εμπεριέχει η βιολογική καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών ή σιτηρών. Το σίγουρο είναι ότι αγοράζοντας μια ντομάτα βιολογικής καλλιέργειας κερδίζουμε από γεύση, αλλά ίσως χάνουμε από εμφάνιση. Τι συμβαίνει όμως με τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου ή του λαχανικού; Είναι άραγε πιο «υγιεινό» το προιόν της βιολογικής καλλιέργειας από ένα συμβατικής καλλιέργειας;

Επιστημονικές έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, συγκρίνοντας την περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών σε βιολογικά φρούτα σε σχέση με τα συμβατικής καλλιέργειας φρούτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά είναι πιο πλούσια σε αντιξειδωτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, σε έρευνα (2012) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Ινστιτούτου Υγείας της Ισπανίας σχετικά με τις βιολογικές και μη ντομάτες, αναφέρεται, ότι οι βιολογικής καλλιέργειας ντομάτες περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τις αντίστοιχες συμβατικής καλλιέργειας.

Οι πολυφαινόλες παράγονται όταν οι ντομάτες ωριμάζουν και το ποσοστό των ουσιών που θα παραχθούν εξαρτάται από τις συνθήκες (περιβαλλοντικές και άλλες) ωρίμανσης. Οταν το φυτό βρίσκεται κάτω από στρες (έλλειψη νερού, μη χρήση εντομοκτόνων και αζωτούχων λιπασμάτων) παράγει τέτοιες ουσίες που αποτελούν μέρος της φυσικής άμυνας του φυτού. Ταυτόχρονα πολλά φυτά παράγουν και φυσικές τοξικές χημικές  ουσίες ως μέρος της άμυνας τους προς τα έντομα και τα παράσιτα. Οι πολυφαινολικές ουσίες είναι αντιοξειδωτικές και πιστεύεται ότι καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε τέτοιες ουσίες βοηθούμε στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Το γεγονός ότι μία βιολογικής καλλιέργειας ντομάτα μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών συστατικών δεν σημαίνει ότι θα κάνει και περισσότερο καλό στην υγεία μας ! Καμμία επιστημονική έρευνα δεν έχει δείξει ότι τρώγοντας αποκλειστικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά διώχνουμε τον καρκίνο και ανοίγουμε τις αρτηρίες. Όλες οι έρευνες όμως αναδεικνύουν την σχέση της καλής και ισορροπημένης διατροφής με την υγεία μας.

Τρώγοντας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα πιθανόν να μειώνεται το ρίσκο για διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο, εάν φυσικά την ίδια στιγμή  η διατροφή μας είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και εάν χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο.

Οι ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ορμονών στις πλείστες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά μικρές και δεν πρέπει να μας ανησυχούν.

Φυσικά περί ορέξεως, ουδείς λόγος. Εάν η γεύση της βιολογικής ντομάτας μας ευχαριστεί περισσότερο και το κομπόδεμα μας αρκεί ας στραφούμε ... βιολογικά.

Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και ας μην είναι βιολογικής καλλιέργειας λοιπόν!

Ετσι κι αλλιώς είμαστε κερδισμένοι ...!

Πηγές: e-charity (Σ. Ξυστούρης)