Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ας ... περιποιηθούμε την καρδιά μας ...! Το αξίζει ...!Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310-963-286 & 6944-372-956)


Το σύνθημα είναι "Φροντίδα στην καρδιά μας - Ας δούμε τον καρδιολόγο μας".

Όλοι οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση προσέχουν και περιποιούνται το σώμα τους π.χ. κάνοντας το μπάνιο τους, πλένοντας τα δόντια τους, χτενίζοντας τα μαλλιά τους (όσοι έχουν ...), ελέγχοντας τα ρούχα τους κλπ. Επίσης πολλοί από εμάς είτε σε καθημερινή βάση είτε λίγο αραιότερα κάνουμε τη γυμναστική μας. Σε αραιότερα χρονικά διαστήματα φροντίζουμε τα μαλλιά μας και τα νύχια μας ή και άλλα μέρη του σώματος μας ελέγχοντας ή και διορθώνοντας διάφορες πιθανές ατέλειες. Ο οδοντίατρος, ο οφθαλμίατρος και ο γυναικολόγος επίσης βρίσκονται πολύ συχνά στο πρόγραμμα επισκέψεων μας.

Όμως, τα ζωτικότερα όργανα του σώματος μας, η καρδιά και τα αγγεία που στηρίζουν την ύπαρξή μας πόσο συχνά αποτελούν στόχο φροντίδας και περιποίησης; Είναι αλήθεια ότι είμαστε ιδιαίτερα αμελείς αναφορικά με τον έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος και αυτό βέβαι έχει εξαιρετικά οδυνηρές επιπτώσεις.   Επιπτώσεις που είναι συνώνυμες με το έμφραγμα της καρδιάς, την καρδιακή ανακοπή, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, την αναπηρία ή και με το θάνατο. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι πρώτη αιτία απώλειας ζωών και αναπηρίας σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι ο καρκίνος όπως πολλοί νομίζουμε αλλά οι παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων.

Γιατί άραγε; Τι φοβόμαστε; Απαντήσεις υπάρχουν πολλές και έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες για αυτό το θέμα, δηλαδή την απουσία τακτικού προληκτικού ελέγχου του ζωτικότερου όργανου του ανθρώπινου σώματος, της καρδιάς.

Η αγωγή υγείας δηλαδή η εκπαίδευσή μας σε αυτά τα θέματα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία ή και ακόμη νωρίτερα, την προσχολική ηλικία. Έτσι αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και χωρίς προκαταλήψεις την αναγκαιότητα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο πρώτος έλεγχος της καρδιάς από τον καρδιολόγο μας είναι καλό να γίνεται στην ηλικία των πέντε με έξι ετών εξαιρουμένων των περιπτώσεων που υπάρχει λόγος να γίνεται νωρίτερα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει το καρδιογράφημα και το υπερηχοκαρδιογράφημα.

Οι επόμενοι έλεγχοι, δηλαδή ο δεύτερος και ο τρίτος  γίνονται περίπου στις ηλικίες των 12 και 18 ετών.

Αυτοί οι πρώτοι έλεγχοι καθορίζουν και τη συχνότητα των υπόλοιπων καρδιολογικών εξετάσεων της ενήλικης ζωής έως την ηλικία των σαράντα ετών περίπου.
Μετά την ηλικία των σαράντα ετών το καρδιογράφημα και το υπερηχοκαρδιογράφημα με την προσθήκη μιας άλλης εξέτασης που εκτιμά τη λειτουργία της καρδιάς σε κατάσταση στρες (π.χ. περπάτημα 5-10 λεπτών σε κυλιόμενο τάπητα) πρέπει να γίνονται ανα διετία περίπου ενώ μετά την ηλικία των πενήντα ετών πρέπει να επισκεπτόμαστε τον καρδιολόγο μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Μπορώ να υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα ότι, όποιος από εμάς φροντίζει την καρδιά του με αυτό το τρόπο, τότε αυτός μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα εμφάνισης μείζονος καρδιακού επεισοδίου.

Το σύνθημα μας λοιπόν είναι "Φροντίδα στην καρδιά μας".