Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Τεχνητό γλυκαντικό: ασπαρτάμη – Ενδείξεις για σοβαρές παρενέργειεςΔρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος

Κίνδυνος με την ασπαρτάμη – επείγουσα προειδοποίηση για όγκους και επιληπτικές κρίσεις

Οι νόμοι που διέπουν την πώληση των φαρμάκων και των πρόσθετων τροφίμων προϋποθέτουν ουσίες που είναι ασφαλείς για την κατανάλωση από τον άνθρωπο. Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που καταναλώνεται κυρίως σε ροφήματα και ως ένα δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης έχει βρεθεί επανειλλημένως ότι προκαλεί όγκους και επιληπτικές κρίσεις στον εγκέφαλο σε ζώα.

Το 2005, το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, το Ramazzini Foundation, κλήθηκε για μία επείγουσα επανεξέταση της ασπαρτάμης σε τρόφιμα και ποτά για την προστασία των παιδιών. Αυτή η επανεξέταση απευθύνεται κυρίως προς τον αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο με την αιτιολογία ότι «η ασπαρτάμη ως καρκινογόνο δεν υποστηρίζεται από ερευνητικά στοιχεία».

Ασπαρτάμη: Μία σύντομη ιστορία
Από το 1960 η ασπαρτάμη έχει προσδιοριστεί ως ένα επικίνδυνο χημικό και οι αναδυόμενες έρευνες χρόνια αργότερα χρησίμευσαν μόνο για να επιβεβαιώσουν την πραγματική φύση αυτού του τεχνητού γλυκαντικού. Με το πέρασμα των χρόνων, η ασπαρτάμη έχει βραεθεί να ανοίγει τρύπες στον ιστό του εγκεφάλου, να επιδρά αντίστροφα στον εγκέφαλο και στην ανάπτυξη των νεύρων στο έμβρυο, να προκαλεί καρκίνο, ημικρανίες, πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, σπασμούς καθώς και βλάβη του αμφιβληστροειδούς.

Είναι ειρωνεία ότι η ασπαρτάμη πραγματικά απομακρύνθηκε από την αγορά αφού είχε ήδη εγκριθεί για περιορισμένη χρήση βασισμένη σε εξετάσεις από τη Searle, τη εταιρεία που παρήγαγε αρχικά το τεχνητό γλυκαντικό. Αυτό έγινε αφού ο Dr. John Olney, ερευνητής ψυχίατρος από Ιατρική Σχολή της Washington, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση του ασπαρτικού οξέος, ενός βασικού συστατικού της ασπαρτάμης, δημιούργησε εγκεφαλικές βλάβες σε ζώα.

Μετά από τις ανακοινώσεις δύο ομάδων εργασίας που βρήκαν αμφισβητούμενες εγαστηριακές πρακτικές καθώς και ευρήματα, ο FDA οργάνωσε μίας μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά με την ασπαρτάμη. Τελικά το 1981 και το 1983 εγκρίθηκε η χρήση της ασπαρτάμης σε αποξηραμένα προϊόντα και σε διαιτητικά ροφήματα.

Προειδοποίηση για τους καταναλωτές ασπαρτάμης

Μετά από περισσότερα από 8.000 παράπονα για τις παρενέργειες του Nutrasweet, δημοσιεύτηκε μία λίστα από συμπτώματα που οφείλονταν στην ασπαρτάμη μέσω των παραπόνων που κατατέθηκαν στον FDA. Αυτή η λίστα περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλα: ψευδαισθήσεις, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις, κατάθλιψη, ημικρανία, κόπωση και αϋπνία. Η ασπαρτάμη έχει επίσης σχετιστεί με όγκους, καρκίνο και στειρότητα.

Εκτός από μία σύντομη δήλωση ότι οι προσεκτικές κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η ασπαρτάμη δεν είναι αλλεργιογόνο, ο FDA διατύπωσε απλά τη συμβουλή ότι τα προιόντα που περιέχουν ασπαρτάμη πρέπει να περιλαμβάνουν μία προειδοποίηση για τα άτομα με φαινυλκετονουρία, τα άτομα με ευαισθησία στη φαινυλαλανίνη.

Η ασπαρτάμη δεν εξετάσθηκε ποτέ σε ανθρώπους πριν από την έγκρισή της. Τώρα, βρίσκεται σε 6.000 προϊόντα και καταναλώνεται από πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους, με τους Αμερικάνους να καταναλώνουν περίπου τη μισή από την παγκόσμια κατανάλωση.

Πηγές: www.detoxcenter.gr