Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

«Κόκκινη κάρτα» ... στο ηλεκτρονικό τσιγάρο!


Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος

«Κόκκινη κάρτα» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

«Σβήνει» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (E.R.S), καθώς σύμφωνα με την επίσημη θέση της δεν ταξινομεί τη νέα καπνιστική μόδα ως ασφαλή εναλλακτική λύση ή μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό συνιστά την απαγόρευση του ηλεκτρονικού καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο», τονίζει η κα. Χριστίνα Γκράτζιου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Και συνεχίζει: «'Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή βάζει στο στόχαστρο και άλλα προϊόντα καπνού, καθώς και την προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση, όπως ο μασώμενoς καπνός και το ναργιλέ.

Η E.R.S ενέκρινε την υιοθέτηση της επίσημης θέσης της κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση του κοινού, δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του γεγονότος ότι το θέμα απασχόλησε συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα Μ.Μ.Ε.

Πηγές: ygeia.tanea.gr (Μ. Καϊτανίδη)