Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Η "ακμή" της εφηβείας συνεπάγεται ... γερή καρδιά ...!


Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος

Ακμή  = δείγμα γερής καρδιάς

Δείγμα καλής λειτουργίας της καρδιάς κατά την ενήλικη ζωή είναι η ακμή κατά την εφηβική ηλικία στους άνδρες, η οποία ... ωστόσο προμηνύει προβλήματα με τον προστάτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».

Η δραστηριότητα των ανδρικών ορμονών, μπορεί να αυξήσει την ακμή κατά την εφηβική ηλικία, ωστόσο αυτές προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο κατά την ενήλικη ζωή. Την ίδια ώρα, όμως, τα ανδρογόνα, σημειώνουν οι επιστήμονες, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με καρκίνο του προστάτη.

«Τα επίπεδα ανδρογόνου ή η δράση του ανδρογόνου εμπλέκονται σε διάφορες καταστάσεις της υγείας, καθιστώντας το ρόλο τους αντιφατικό», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής δρ Bruna Galobardes.

Ο ίδιος και η ομάδα του μελέτησαν τη σχέση ακμής και έκβασης της υγείας μέσα από τους ιατρικούς φακέλους 11,232 ανδρών που γεννήθηκαν την περίοδο 1948 - 1958. Το 18% των ατόμων αυτών είχε ιστορικό ακμής και 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους άνδρες που δεν είχαν αναφέρει την παρουσία ακμής. Η ίδια ομάδα ανδρών, ωστόσο, αντιμετώπισε κατά το 67% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Πηγές: American Journal of Epidemiology, healthierworld.gr