Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Τι ξέρουμε για το ... μεταβολισμό και τα ... κιλά μας; Υπάρχουν σχετικές ... εξετάσεις;


Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος

Προγνωστική Γονιδιωματική (test DNA) και Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας: Χρήσεις και Διαφορές

Δύο από τα σημαντικότερα και χρησιμότερα εργαλεία ελέγχου βάρους είναι το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών) και το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία. Και τα δύο τεστ είναι πολύ σημαντικά και χρήσιμα για τον έλεγχο βάρους και το σωστό αδυνάτισμα, αλλά χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο και σκοπό.

Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία

Το τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία έχει σκοπό να ελέγξει μία σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους και ο έλεγχος τους θα οδηγήσει σε αδυνάτισμα. Αυτοί οι παράγοντες είναι πάγιοι, δηλαδή δεν αλλάζουν, αφού βρίσκονται “γραμμένοι” στο γενετικό μας υλικό, δηλαδή στο DNA μας. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εξής:

- Λιπόλυση
- Αποθήκευση λίπους
- Αίσθημα πείνας και κορεσμού
- Μεταβολισμός λιπιδίων
- Συμπεριφορά σε σχέση με την τροφή
- Βασικός μεταβολισμός
- Τοξίνες-Αποτοξίνωση

Με αυτά τα στοιχεία από το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία μπορούμε να επιλέξουμε ποια ή ποιες μεθόδους μπορούμε να συνδυάσουμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι, αν το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία δείξει ότι κάποιος έχει πρόβλημα στον μεταβολισμό μπορούμε να προτείνουμε μεθόδους που αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό, όπως την συχνή άσκηση και το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών). Από την άλλη, αν κάποιος έχει πρόβλημα στην ψυχολογική συσχέτισή του με την τροφή (αυτό που λέμε ότι “ξεσπάει στο φαγητό”), τότε θα διερευνήσουμε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους που στοχεύουν στο άγχος, όπως την ομοιοπαθητική και τον βελονισμό.

Επίσης μπορεί το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία να δείξει ότι το πρόβλημα οφείλεται στο μειωμένο αίσθημα κορεσμού, δηλαδή ότι η πείνα δεν σταματάει εύκολα. Εδώ μερικές "σχολές" προτείνουν το βελονισμό που κόβει την όρεξη ή τη λήψη φυτικού σκευάσματος από τον κάκτο Hoodia gordinii που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία δεν αλλάζει καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας: ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, άρα αρκεί να το κάνουμε μόνο μία φορά στην ζωή μας.

Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών)

Το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών) έχει τελείως διαφορετικό σκοπό. Σε απόλυτη αντιδιαστολή με το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία αλλάζει πολλές φορές κατά την διάρκεια της ζωής μας και μάλιστα αλλάζει εύκολα (αν και δεν είναι απαραίτητο να γίνεται συχνά). Φυσικά πολλές τροφές παραμένουν ίδιες και αυτός είναι από τους σημαντικούς λόγους που δεν χρειάζεται επανάληψη, αλλά τελικά αλλάζει και αυτό είναι μία πρώτη σημαντική διαφορά από το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία.

Επίσης, το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών) δεν μας λέει απολύτως τίποτα για τον οργανισμό. Δηλαδή, δεν μας λέει αν χάνει κιλά εύκολα ή δύσκολα, αν κάνει ή όχι σωστή λιπόλυση, αν ο ψυχολογικός παράγοντας είναι σημαντικό ή όχι. Πρακτικά δεν μας λέει τίποτα από αυτά που μας λέει το τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία. Το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών) μας λέει μόνο ποιες τροφές μας βλάπτουν, και ειδικά ποιες σχετίζονται με τον μεταβολισμό και τον έλεγχο του βάρους για σωστό αδυνάτισμα.

Οι εφαρμογές και χρήσεις των δύο τεστ

Οι ιατροί με εμπειρία εφαρμόζουν τα δύο τεστ με τον παρακάτω τρόπο. Είναι λογικό ότι οι περισσότεροι ξεκίνησαν με το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών) πριν από μία δεκαετία περίπου και τα αποτελέσματα ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά, αλλά σε ερωτήσεις ενδιαφερομένων του τύπου "εάν τηρήσω τα αποτελέσματα του Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τεστ τροφών) και ακολουθήσω τις οδηγίες θα υπάρξει κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα;" ή "με ποιο ρυθμό θα περιμένω να χάσω κιλά;", ή "αν χρειάζεται κάποιο επιπρόσθετο μέτρο για να φθάσουν στο βάρος που έχουν σκοπό", οι απαντήσεις τους περιείχαν πάντα το "δεν ξέρω πραγματικά"...!

Και πραγματικά δεν ήξεραν. Σαν ιατροί δεν θα μπορούσαν να απαντούν ως διαφημιστές δίνοντας υποσχέσεις για εκπληκτικά αποτελέσματα με πολλά θαυμαστικά. Πριν τον ερχομό του Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αυτές οι προβλέψεις με ακρίβεια. Οι περισσότεροι φυσικά είχαν τελικά εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά στην Ολιστική Ιατρική σημασία έχει το άτομο και όχι μόνο η εμπειρία που αντλούμε από τα υπόλοιπα άτομα με φαινομενικά παρόμοιο πρόβλημα.

Το πρόβλημα του βάρους είναι πολυδιάστατο, σε άλλα άτομα σχετίζεται με την λιπόλυση, σε άλλα με το μεταβολισμό, σε άλλα με την έλλειψη δραστηριότητας, σε άλλα με την ποιότητα και σε άλλα με την ποσότητα της τροφής και σε άλλους παράγοντες. Σε όλα τα άτομα οι παραπάνω παράγοντες, μαζί με άλλους συνδυάζονται για το πρόβλημα. Το Τεστ DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την παχυσαρκία μας δίνει την δυνατότητα να εξατομικεύσουμε ακόμα περισσότερο τις οδηγίες μας και να ξέρουμε τι θα δουλέψει για τον καθένα με ακρίβεια...!

Πηγές: holistic-greece.com