Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Άντρες, διατροφή και ... υγεία!Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος

Άντρες, διατροφή και υγεία   
Ενώ οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν την εγκυμοσύνη και την οστεοπόρωση, οι άνδρες έχουν τις δικές τους ανησυχίες για την υγεία. Στο παρόν άρθρο παρατίθενται τρία από τα πλέον κοινά αντρικά προβλήματα μαζί με συμβουλές διατροφής που βοηθούν στην πρόληψή τους.

Καρδιακές παθήσεις

Όντας ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» στον δυτικό κόσμο, η στεφανιαία καρδιακή νόσος οφείλεται για το ένα τρίτο από το ένα δεύτερο όλων των θανάτων στους άντρες. Προκαλείται από την απόφραξη των αρτηριών γύρω από την καρδιά και τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους.

Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, του αρρύθμιστου διαβήτη, της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και της κληρονομικότητας, εμφανίζονται να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης. Το υπερβολικό βάρος και η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπών φαίνονται επίσης να σχετίζονται.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπών με ακόρεστα φυτικά έλαια, η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, λιπαρών ψαριών, σκόρδου και πέντε ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης, θετική επίδραση έχει η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Μερικές από αυτές τις στρατηγικές βοηθούν μειώνοντας την καταστροφή των αρτηριακών τοιχωμάτων, άλλες επιδρόντας στη ρευστότητα του αίματος και κάποιες επιδρώντας στη μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων.

Προβλήματα του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς μοιραίους όγκους σε άντρες άνω των 55 ετών. Έχοντας περίπου το μέγεθος και τη μορφή ενός κάστανου, ο προστάτης είναι τυλιγμένος γύρω από την ουρήθρα, η οποία φέρνει τα ούρα από την κύστη. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, αυξημένες προσλήψεις τροφίμων, όπως η ντομάτα και τα προϊόντα σόγιας, μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία.

Μια εξαετής μελέτη 48.000 αντρών, επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι άντρες που κατανάλωναν τρόφιμα βασισμένα στη ντομάτα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μείωσαν μέχρι και 34% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη έναντι εκείνων που δεν κατανάλωναν κανένα. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, ένα κόκκινο καροτενοειδές σχετικό με το β-καροτένιο, στις ντομάτες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον ερευνητικό εύρημα είναι ότι στην Ιαπωνία καταγράφονται 4 θάνατοι ανά 100000 άντρες από τον καρκίνο του προστάτη έναντι 17 ανά 100000 στις δυτικές χώρες. Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα τρόφιμα, που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, μειώνουν τη δραστηριότητα μιας ορμόνης που συμμετέχει στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Υψηλή πίεση αίματος

Η υψηλή πίεση αίματος, η αρτηριακή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της στηθάγχης και του εγκεφαλικού. Οφείλεται εν μέρει σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά επηρεάζεται επίσης από τις συνήθειες του τρόπου ζωής. Αν και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, είναι κυρίως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους άνδρες.

Οι υπερτασικοί ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος και να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ. Η αποφυγή προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή στο τραπέζι και η επιλογή έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων με λιγότερο αλάτι, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.

Η αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης αίματος δεν περιλαμβάνει μόνο τη μείωση ορισμένων τροφίμων, αλλά και την αυξημένη κατανάλωση άλλων. Έχει υπολογιστεί ότι μια αύξηση του καλίου κατά 2,3 – 3,1g ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει κατά τουλάχιστον 25% τους θανάτους που σχετίζονται με αυξημένη πίεση αίματος. Αυτή η ποσότητα καλίου μπορεί να βρεθεί σε μία μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και μεμονωμένες μερίδες πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών.

Πηγές:  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, ygeiaonline.gr