Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Οι μύες δυναμώνουν μόνο όταν ... περπατάμε σωστά ...!


Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος

Περπατήστε σωστά... - Τελικά το περπάτημα έχει μικρή επίδραση στην μυϊκή ενδυνάμωση 

Οι γυναίκες που κάνουν τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα δεν έχουν μεγαλύτερη μυική δύναμη ούτε και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ισορροπίας και ευκινησίας, συγκριτικά με τις γυναίκες που περπατούν λιγότερο (7.500 βήματα), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στον Καναδά με επικεφαλής την Δρ Μιλεν Ομπερντάν-ΛεΟντρέ μελέτησαν τις συνήθειες βαδίσματος 57 γυναικών, 50-70 ετών.

Οι συμμετέχουσες στο δείγμα φόρεσαν βηματόμετρα για μια εβδομάδα ώστε να καταμετρηθούν τα βήματα που έκαναν καθημερινά, για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα από τρία λεπτά.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνες με χαμηλή σωματική δραστηριοποίηση (λιγότερα από 7.500 βήματα την ημέρα), η ομάδα ενδιάμεση δραστηριοποίησης (μεταξύ 7.500 και 10.000 βήματα) και η ομάδα υψηλής δραστηριοποίησης, που έκανε περισσότερα από 10.000 βήματα καθημερινά.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το σωματικό βάρος, το λίπος και την μυϊκή μάζα των συμμετεχόντων. Η μυϊκή δύναμη υπολογίστηκε μέσω ασκήσεων λαβής  χειρός και έκτασης του γόνατος, η ισορροπία και οι λειτουργικές ικανότητες μέσω ασκήσεων όπως η στάση στο ένα πόδι ή το άλμα.

Οι γυναίκες που βάδιζαν περισσότερο είχαν χαμηλότερο βάρος και είχαν μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους.

Η ομάδα αυξημένης δραστηριοποίησης είχε κατά μέσο όρο Δείκτη Μάζας Σώματος 25, δηλαδή ήταν εντός του φυσιολογικού πλαισίου. Οι άλλες δύο ομάδες είχαν ΔΜΣ που τις ενέτασσαν στην κατηγορία των υπέρβαρων ατόμων.

Η μυϊκή δύναμη και το ποσοστό της μυϊκής μάζας ήταν όμοια και στις τρεις ομάδες. Οι γυναίκες επίσης είχαν παρόμοιες επιδόσεις ως προς την ισορροπία και την σωματική ικανότητα, ανεξαρτήτως του πόσο περπατούσαν.

Όπως εξηγεί η Δρ Ομπερντάν-ΛεΟντρέ «περίμενα να διαπιστώσω ότι οι γυναίκες που περπατούσαν πολύ να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ, επειδή η αδράνεια είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τους μύες. Ίσως όμως τελικά δεν περπατάμε σωστά, ώστε να αποκομίζουμε μυϊκά οφέλη. Γενικά παρατηρώ ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τουλάχιστον στη μελέτη, περισσότερο ‘γλιστρούσαν’ παρά περπατούσαν».

Η ερευνήτρια εξηγεί ότι ο σωστός βηματισμός ή η περισσότερη ένταση στο περπάτημα, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην μυϊκή δύναμη και τις σωματικές ικανότητες των γυναικών.

Πηγές: health.in.gr