Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Η Ευρώπη συνεχώς ... παχαίνει!


Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος

Αν και όχι πρόσφατο, εν τούτοις πάντα επίκαιρο!

Η Ευρώπη συνεχώς παχαίνει! (04 Οκτωβρίου 2008, 09:08)

Αύξηση του ήδη υψηλού ποσοστού των παχύσαρκων αναμένεται μελλοντικά αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες. Το ποσοστό των παχύσαρκων στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 20%, ενώ σε κάποιες χώρες το φτάνει στο 50% του πληθυσμού τους.
Η Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία και Τσεχία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία καταγράφουν τα μικρότερα ποσοστά παχυσάρκων.
Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «Ποιότητα στην Ιατρική Πρακτική», ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Vojtech Hainer.
Ο κ. Hainer υπογράμμισε ότι δύο τρόποι υπάρχουν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η πρόληψη και η διαχείριση-θεραπεία και πρόσθεσε: «Η πρόληψη επιτυγχάνεται με αλλαγή διατροφικών συνηθειών και άσκηση αλλά για τη διαχείριση-θεραπεία της παχυσαρκίας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, που θα περιλαμβάνει Κέντρα Παιδικής Παχυσαρκίας, ώστε με τη συμβολή των εξειδικευμένων γιατρών, τη δίαιτα, την άσκηση και τη χρήση φαρμάκων σε προχωρημένες περιπτώσεις παχυσαρκίας, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι μελλοντικά θα κυκλοφορήσουν πολλά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τα οποία θα διευκολύνουν τους παχύσαρκους στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν.
Ο κ. Hainer αναφέρθηκε ακόμη σε έρευνα για τα γονιδιακά αίτια της παχυσαρκίας, τα οποία δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί ορισμένοι άνθρωποι αδυνατίζουν ευκολότερα και άλλοι δυσκολότερα. Έρευνα που διενήργησε σε μονοζυγωτικούς διδύμους υποβάλλοντάς τους σε δίαιτα αδυνατίσματος έδειξε ότι έχαναν περίπου το ίδιο βάρος, το οποίο κυμαινόταν από 5 έως 13 κιλά.
 Έρευνα για τους γονιδιακούς παράγοντες που προκαλούν την παχυσαρκία, την υπέρταση και το διαβήτη θα πραγματοποιείται στο μοναδικό, στη Βόρεια Ελλάδα, εξωτερικό ιατρείο διερεύνησης παραγόντων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αναμένεται να λειτουργήσει το προσεχές εξάμηνο στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Γεννηματάς και Πρόεδρος του 4th World Congress on Quality in Medical Practice (Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ποιοτική Ιατρική), Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος, στο ιατρείο αυτό θα γίνεται διερεύνηση των παραγόντων που προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως π.χ. η παχυσαρκία η υπέρταση και ο διαβήτης και θα αναζητηθούν οι γονιδιακοί παράγοντες, που ευθύνονται γι αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ