Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Μικρόβια τέλος, ειδικό σπρέι υπόσχεται .... οριστική απαλλαγή ...!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος

Φθηνό και αποτελεσματικό...!

Για όλους μας αλλά κυρίως για όσους τους τρομάζουν τα μικρόβια, υπάρχει μια νέα αντι-μικροβιακή θεραπεία που μπορεί να απαλλάξει οριστικά ρούχα και κλινοσκεπάσματα από τα μικρόβια. Αυτή αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Applied Materials and Interfaces.

Το διάλυμα σε μορφή σπρέι μπορεί να εφαρμοστεί σε ενδύματα και έχει σχεδιαστεί να προσφέρει χαμηλού κόστους προστασία σε εγκαταστάσεις παροχής φροντίδας υγείας, όπως τα νοσοκομεία.

Υλικά εμποτισμένα με αντιβακτηριδιακές ουσίες υπάρχου μεν, αλλά πρέπει να προστεθούν κατά την διαδικασία παραγωγής για να είναι αποτελεσματικές. Το νέο διάλυμα που δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια μπορεί να εφαρμοστεί σε φυσικά και συνθετικά υφάσματα περιλαμβανομένων των ρούχων, των χαλιών, των παπουτσιών και ακόμη και των πλαστικών σκευών.

Ο Δρ Τζέισον Λοκλιν εξηγεί ότι το αντι-μικροβιακό διάλυμα εξοντώνει μια μεγάλη γκάμα επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών, περιλαμβανομένων του σταφυλόκοκκου, του στρεπτόκοκκου, του E.coli, της ψευδομονάδας και των οξικών βακτηρίων. Πολλά εξ αυτών προκαλούν ασθένειες, καταστρέφουν τα υφάσματα, δημιουργούν λεκέδες και παράγουν οσμές.

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το διάλυμα παρατήρησαν ότι μια μόνο εφαρμογή ήταν αρκετή να σταματήσει την βακτηριακή ανάπτυξη ακόμη και στους 37 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα το διάλυμα δεν αλλοιώθηκε ακόμη και μετά από πολλαπλούς κύκλους πλυσίματος με ζεστό νερό. Αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πεδία, η κύρια εφαρμογή του αναμένεται να είναι στις μονάδες παροχής υγείας.

Σύμφωνα με τα Αμερικανική Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), περίπου ένας στους 20 νοσοκομειακούς ασθενείς προσβάλλεται από ενδο-νοσοκομειακή λοίμωξη. Οι στολές του νοσηλευτικού προσωπικού και των ιατρών, τα γάντια και τα εργαστηριακά εργαλεία καθώς και τα κλινοσκεπάσματα είναι γνωστό ότι «φιλοξενούν» επιβλαβή βακτήρια.

«Η εξάπλωση των παθογόνων στα υφάσματα και τα πλαστικά δημιουργεί ανησυχία, ειδικά στις μονάδες υγείας και τα ξενοδοχεία, ‘ιδανικά’ πεδία πολλαπλασιασμού εξάπλωσης πολύ επιβλαβών μικρο-οργανισμών», εξηγεί ο Δρ Λοκλιν.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και την προσπάθεια του καθενός να απαλλάξει το σπίτι του από μικρόβια, ειδικά σε ότι αφορά την παρασκευή και συντήρηση τροφίμων, τα παιδικά παιχνίδια και τα έπιπλα. Και φυσικά δεν είναι όλα τα αντι-βακτηριδιακά προϊόντα αποτελεσματικά και φθηνά.
Το διάλυμα της ομάδας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έρχεται να καλύψει το κενό, με την απλότητα του και την προσιτή τιμή του.

Καλό είναι να όμως επισημανθεί ότι η έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με τον αέρα είναι ένα από τα καλύτερα αντιμικροβιακά μέσα.