Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Το ... μυστικό της ταχείας ανάρρωσης ...!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος

Περπατήστε όταν νοσηλεύεστε, μένετε λιγότερο στο νοσοκομείο ...! Αυτό υποστηρίζουν Ισραηλινοί ερευνητές.

Αν ένας ασθενής, ιδίως ηλικιωμένος, θέλει να μείνει μικρότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, μπορεί να ακολουθήσει μια απλή τακτική: να κόβει βόλτες (εφόσον μπορεί), αντί να μένει καθηλωμένος στο κρεβάτι, σύμφωνα με νέα ισραηλινή μελέτη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Χάιφα (Archives of Internal Medicine), εξέτασε τις περιπτώσεις περίπου 500 ατόμων άνω των 70 ετώνσυγκρίνοντας τη φυσική κατάσταση των ασθενών, τη διάρκεια της νοσηλείας τους και τις συνήθειές τους κατά την παραμονή τους στην κλινική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι ασθενείς που περπατούσαν, αντί να μένουν ξαπλωμένοι, έμειναν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Κατά μέσο όρο οι κινητικοί ασθενείς συντόμευσαν κατά μιάμιση περίπου μέρα την παραμονή τους, σε σχέση με όσους δεν κινούνταν και προτιμούσαν το κρεβάτι τους.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς περπατούσαν στην πτέρυγα της κλινικής από την πρώτη κιόλας μέρα της νοσηλείας τους (στο μέτρο που μπορούσαν), ήταν αυτοί που τελικά έμεναν λιγότερο χρόνο από όλους στο νοσοκομείο -και αυτό ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους.

«Με δεδομένη την υπερ-πληρότητα πολλών νοσοκομείων, αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη σημασία τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα ίδια τα νοσοκομεία», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επεσήμαναν ότι υπάρχει συνήθως μια λανθασμένη αντίληψη στους ανθρώπους, ιδίως στους ηλικιωμένους, πως όταν βρίσκονται στο νοσοκομείο, πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο κρεβάτι.
 
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ