Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος ... αυξάνει τον κίνδυνο ... εμφράγματος!

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτριος

Υπό διερεύνηση τα επιστημονικά στοιχεία

Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που βοηθά τους καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Διεθνής επιστημονική ομάδα, επανεξέτασε στοιχεία από 14 έρευνες που περιλάμβαναν περισσότερους από 8.000 καπνιστές και διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν varenicline (εμπορική ονομασία Champix) παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα στην καρδιά και τα αγγεία τους συγκριτικά με εκείνους που συνέχιζαν να καπνίζουν και δεν έπαιρναν το φάρμακο.  

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές δεν θα πρέπει να κάνουν χρήση του φαρμάκου.

Η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer από την πλευρά της χαρακτηρίζει το φάρμακο «μια σημαντική προοπτική» στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Απ’ την πλευρά τους γιατροί υπενθυμίζουν ότι το ίδιο το κάπνισμα είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Η varenicline λειτουργεί περιορίζοντας την ακατάσχετη επιθυμία για νικοτίνη, αλλά στο παρελθόν έχει σχετιστεί με την κατάθλιψη και τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση στο φυλλάδιο χρήσης του σκευάσματος για τον κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού και προσφάτως πρόσθεσε και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ειδικά για άτομα που έχουν ήδη καρδιακό νόσημα.