Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Το παθητικό κάπνισμα ... «σκοτώνει» το... γάμο!


Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος

Νομίζετε ότι, επειδή δεν καπνίζετε, το τσιγάρο δεν απειλεί την υγεία σας; Ο γάμος με έναν καπνιστή μπορεί να σας ... στοιχίσει ακόμα και την ίδια σας τη ζωή!

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι μη καπνιστές που είναι παντρεμένοι με καπνιστή αντιμετωπίζουν κατά 42% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται (72%) σε όσους έχουν υπάρξει καπνιστές στο παρελθόν - αγγίζοντας τα ποσοστά κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι καπνιστές. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές αφού παρακολούθησαν επί εννιά χρόνια 16.225 εθελοντές, προκειμένου να διερευνήσουν το ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην πρόκληση εγκεφαλικού.

Η εξήγηση που δίνουν; Οι παθητικοί καπνιστές εισπνέουν καθημερινά εκατοντάδες χημικά, γνωστά τόσο για την τοξικότητα όσο και για την καρκινογόνο δράση τους. Μάλιστα, φαίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ή της ρινικής κοιλότητας, αναπνευστικών λοιμώξεων και καρδιακών νόσων.

Τώρα λοιπόν ο σύζυγός σας έχει έναν ακόμη καλό λόγο να κόψει το κάπνισμα: την υγεία της οικογένειάς του! Εκτός και εάν έχει άλλες επιδιώξεις .... αναφορικά πάντα με τη ... μακροζωία της συζύγου του...!

Πηγές: Prevention