Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Το γονίδιο IRS1 παίζει σε «διπλό ταμπλώ»...! Αδυνατίζει αλλά και δημιουργεί ... έμφραγμα και διαβήτη...!


Μαρία Βλαχοπούλου και Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος

Το να είναι κάποιος αδύνατος δεν σημαίνει πάντα ότι έχει και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη, καθώς Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που σχετίζεται μεν με το αδύνατο σώμα, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων.
Στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Μ. Βρετανίας διαπίστωσαν ότι ενώ το γονίδιο IRS1 σχετίζεται με τη συσσώρευση λιγότερου λίπους, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεις που συνήθως συνδέονται και με τα περιττά κιλά.
«Αποκαλύπτουμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία γενετικής, καθώς διαπιστώσαμε την επίδραση του συγκεκριμένου γονιδίου», σημειώνει στο Nature Genetics η Δρ Ρουθ Λοος, που ηγήθηκε της έρευνας.
Στην έρευνα μελετήθηκαν οι γενετικοί κώδικες περισσότερων από 75.000 ατόμων αναζητώντας γονίδια που καθορίζουν το ποσοστό σωματικού λίπους και παρατήρησαν ότι το γονίδιο IRS1 σχετίζεται με λιγότερο σωματικό λίπος.
Η περαιτέρω εξέταση του ρόλου του, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το IRS1 συντελεί επίσης σε μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα, που είναι βασικοί δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου και το οποίο σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα και το διαβήτη.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι το γονίδιο σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους, άλλα όχι με σπλαγχνικού.
Η Δρ Λόος πιστεύει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με το γονίδιο IRS1 είναι λιγότερο ικανοί να συσσωρεύσουν υποδόριο λίπος, άρα μπορεί να το συσσωρεύουν σε άλλα σημεία του σώματος τους, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των ζωτικών τους οργάνων.
Προσθέτει ωστόσο ότι η έρευνα δεν αλλάζει το γενικό μήνυμα για την πλειοψηφία των ανθρώπων. «Τα αδύνατα άτομα είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση, από τους παχύσαρκους και υπέρβαρους», υπογραμμίζει. Και τονίζει ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι μερικοί άνθρωποι είναι μεν αδύνατοι αλλά έχουν παράλληλα υψηλή χοληστερόλη ή έχουν υποστεί έμφραγμα πριν την ηλικία των 50 ετών, άρα το γονίδιο IRS1 μπορεί να είναι ένας παράγοντας υγείας μεν, αλλά ταυτόχρονα να προδιαθέτει σε καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ».
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου, οδηγώντας στον θάνατο 17,1 εκατ. άτομα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εμφανής παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας, απειλεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο «κύμα» καρδιοπαθών και διαβητικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα έδειξε ότι, ο αριθμός των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει διπλασιαστεί από το 1980, φτάνοντας πλέον τα 347 εκατομμύρια.
Η Δρ Λόος καταλήγει λέγοντας ότι ενώ η μελέτη της αναδεικνύει τον ρόλο των γονιδίων στον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος ζωής (διατροφή, διακοπή καπνίσματος και υγιές βάρος) παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών.

Πηγές: health.in.gr