Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Λεπτοί με τη ......λεπτίνη, τί συμβαίνει στον οργανισμό...;


Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος

Έρευνες σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η χορήγηση λεπτίνης που είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο βοήθησε τα πειραματόζωα να χάσουν βάρος. Όμως στους ανθρώπους δεν επιβεβαιώθηκε αυτή η ιδιότητα της ορμόνης. Σήμερα μία ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, επαναφέρει το θέμα της λεπτίνης όχι για απώλεια βάρους αλλά για τη διατήρηση των κιλών που έχουμε χάσει. Φαίνεται ότι όταν χάσουμε βάρος μειώνονται ταυτόχρονα τα επίπεδα της λεπτίνης, τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο να αντισταθεί σε γευστικούς πειρασμούς. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που η διατήρηση του σωματικού βάρους μετά από μία δίαιτα αποδεικνύεται πολλές φορές δύσκολη.
«Όταν χάνεις βάρος δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες για να το ξαναπάρεις…» υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Ρόσενμπαουν, του οποίου η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Clinical Investigation”. Σύμφωνα με τον κ. Ρόσενμπάουν μετά την απώλεια βάρους αν και το σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να λειτουργήσει, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντισταθεί σε γευστικούς πειρασμούς. Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα επίπεδα της λεπτίνης μειώνονται μετά την απώλεια βάρους καθώς το σώμα προσπαθεί να προστατέψει τις ενεργειακές του αποθήκες. Η νέα μελέτη του Δρ. Ρόσενμπάνουν διερευνά από τη μία την επίπτωση της μείωσης της λεπτίνης στον εγκέφαλο ανθρώπων που είχαν χάσει βάρος και από την άλλη κατά πόσο η αποκατάσταση των επιπέδων της ορμόνης μπορεί να τους βοηθήσει να διατηρήσουν το νέο σωματικό τους βάρος.
Οι ερευνητές εξέτασαν έξι παχύσαρκους ασθενείς πριν και μετά την απώλεια βάρους. Μάλιστα χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου ώστε να δουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων σημείων που σχετίζονται με την όρεξη και την αντίσταση στο φαγητό. Οι ειδικοί έδειξαν στους εθελοντές από τη μία εικόνες τροφών και από την άλλη εικόνες άσχετες με το φαγητό. Αναλύοντας τα αποτελέσματα είδαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής ήταν λιγότερο ενεργές όταν οι εθελοντές έβλεπαν εικόνες τροφών. Αντίθετα περισσότερο ενεργές ήταν περιοχές που σχετίζονται με το συναίσθημα. Όταν οι ειδικοί επανέφεραν τη λεπτίνη στα προ δίαιτας επίπεδα, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο αντιστράφηκαν.
Ο επικεφαλής της μελέτης θεωρεί ότι η λεπτίνη μπορεί να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση του σωματικού βάρους μετά από μία δίαιτα.

Πηγές: REUTERS, lifemag.gr