Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Έγκυες που καπνίζουν προδιαθέτουν τα παιδιά τους να .... εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα ...!


Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη έχουν χαμηλότερα επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης (HDL), και ενδεχομένως έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους, υποδεικνύει νέα έρευνα,
Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν 405 υγιή οκτάχρονα παιδιά και παρατήρησαν ότι αυτά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη είχαν επίπεδα χοληστερόλης HDL περίπου 1.3mmol/L, σε σύγκριση με φυσιολογικό επίπεδο 1.5 mmol/L σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.
Δεν είναι γνωστό πώς το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη χαμηλώνει τα επίπεδα HDL στα παιδιά.
Ο επικεφαλής της έρευνας, David Celermajer, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα της μητέρας κληροδοτεί ένα σύνολο χαρακτηριστικών στα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα, που μπορεί να τα προδιαθέτει σε κατοπινή εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ‘κληροδότημα’ αυτό φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον 8 χρόνια και πιθανόν αρκετά περισσότερο. Σημείωσε ότι τα ποσοστά καπνίσματος εγκύων είναι ακόμα αρκετά υψηλά, περίπου 15% στα περισσότερα δυτικά κράτη. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτούν σημαντικά στην προσπάθεια πρόληψης της καρδιοπάθειας. Πρόσθεσε ότι παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη θα χρειαστεί να παρακολουθούνται ιδιαίτερα προσεκτικά για άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο όπως κάπνισμα, υπέρταση και υψηλά επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης LDL.

Πηγές: European Heart Journal & iatronet.gr