Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Τώρα χειρουργική ... επέμβαση και για την ... υπέρταση;Μαρία Βλαχοπούλου και Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος

Τα τελευταία νέα για μία από τις συχνότερες νόσους του δυτικού κόσμου, την υπέρταση, μας έρχονται από το Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Υπερτασικής Εταιρείας που έγινε πριν λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης, όταν αυτή είναι ανθεκτική, δηλαδή δεν ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν τουλάχιστον 3 φάρμακα και παρ' όλα αυτά η πίεση δεν κατεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα. Για αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις υπάρχουν προσδοκίες ότι η επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορεί να δώσει λύση.

Ερωτήσεις - Απαντήσεις:

Μπορεί, δηλαδή, να λύσει κάποιος το πρόβλημά του μπαίνοντας στο χειρουργείο;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 τρόποι επεμβατικής αντιμετώπισης: Η μία μέθοδος είναι χειρουργική, κατά την οποία τοποθετείται ένας ειδικός τύπος βηματοδότη που διεγείρει κάποιους σχετικούς υποδοχείς στις καρωτίδες με αποτέλεσμα μείωση της πίεσης, και εφαρμόζεται προς το παρόν σε εθελοντές σε επίπεδα κλινικών μελετών. Η άλλη μέθοδος (που είναι πιο πολλά υποσχόμενη) αφορά την κατάλυση (το "κάψιμο") της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού, το οποίο «ενοχοποιείται» για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Εδώ ο ειδικός, με τη βοήθεια ενός καθετήρα, χορηγεί διαδερμικά υψίσυχνο ηλεκτρικό ρεύμα στην αρτηρία, το οποίο «καίει» τα νεύρα του νεφρού χωρίς να επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία και την ακεραιότητα της νεφρικής αρτηρίας. Η υπέρταση άλλωστε και το νεφρό έχουν σχέση θύτη και θύματος. Οι παθήσεις των νεφρών μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βλάψει τα νεφρά.

Η δεύτερη μέθοδος είναι σε πειραματικό στάδιο;
Ναι. Τα πρώτα συμπεράσματα, όμως, που προκύπτουν είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού μειώνει την πίεση μέχρι 30 εκατοστά στήλης υδραργύρου και τα αποτελέσματα διατηρούνται μέχρι και 1 χρόνο.

Και μετά από αυτό το διάστημα επιστρέφουμε στην προηγούμενη κατάσταση;
Ελπίζουμε πως όχι, αφού στόχος είναι τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα, γι' αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πότε θα μπορούν οι έλληνες ασθενείς να υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση;
Μέχρι το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012 ίσως γίνεται σε κάποια νοσοκομεία να η κατάλυση της νεύρωσης του νεφρού, όχι φυσικά σε όλους τους ανθρώπους με υπέρταση, αλλά σε αυτούς που η περίπτωσή τους ενδείκνυται (π.χ. στη σοβαρή ανθεκτική υπέρταση).

Είναι ασφαλής μέθοδος ή ενέχει κινδύνους;
Η συγκεκριμένη μέθοδος ήταν γνωστή και παλαιότερα, αλλά απαιτούσε σοβαρή χειρουργική επέμβαση με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Σήμερα, όμως, έχει εξελιχθεί και από τις μέχρι τώρα μελέτες είναι αποτελεσματική και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγές: vita.gr