Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Το κοιλιακό λίπος παράγει ορμόνη της πείνας !


Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος

Νέα Υόρκη

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περιττά κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά είναι δύσκολο να τα χάσουμε, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει ότι ενδεχομένως να σαμποτάρει την διατροφή μας ενεργοποιώντας μια ισχυρή ορμόνη που διεγείρει την όρεξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου The FASEB Journal ο Δρ Κάλπινγκ Γιανγκ από το Πανεπιστήμιου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά σε πειράματα που έκανε με αρουραίους, τόσο τα άδυνατα όσο και τα παχύσαρκα είχαν στα λιποκύτταρα της κοιλιάς το νευροπεπτίδιο Υ (NPY) μια ορμόνη της όρεξης που παλαιότερα πίστευαν οι ειδικοί ότι πηγάζει μόνο από τον εγκέφαλο.
Συγκριτικά με τα φυσιολογικού βάρους αδέρφια τους, οι αρουραίοι που είχαν ανατραφεί να έχουν περιττά κιλά πέριξ της μέσης παρήγαγαν ουσιαστικά περισσότερο NPY στα κοιλιακά τους λιποκύτταρα.
Επιπλέον, αυτή η περίσσεια NPY διέγειρε την παραγωγή των πρόδρομων λιποκυττάρων, τα οποία ωριμάζουν σε πλήρες λίπος. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο δια του οποίου το κοιλιακό λίπος αναπαράγει περισσότερο κοιλιακό λίπος.
Πέρας της παραγωγής περισσότερων λιποκυττάρων, το NPY από το κοιλιακό λίπος μπορεί θεωρητικά να ταξιδέψει και προς τον εγκέφαλο, όπου μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πείνας, εμποδίζοντας έτσι την απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν κατά πόσο το NPY όντως μεταφέρεται στον εγκέφαλο.
Ο Δρ Γιανγκ πάντως σημειώνει ότι η νέα αυτή επιστημονική παρατήρηση ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες και ενδεχομένως να είναι πλέον ευκολότερο να στοχευτεί το κοιλιακό λίπος ως πηγή του NPY.
Ενδεχομένως να είναι δυνατόν να χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή ένα anti-NPY απευθείας στην κοιλιά ή ακόμη και να εφαρμοστεί σε μορφή κρέμας επιτρέποντας στη δραστική ουσία να απορροφηθεί από το δέρμα.

Πηγές: health.in.gr