Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος !!!


Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος

Ουάσινγκτον

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που ελέγχει το μεταβολισμό των υδατανθράκων σε λίπος θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει στόχος για φάρμακα που εμποδίζουν τα ζυμαρικά και τις τηγανητές πατάτες να μετατραπούν σε «ψωμάκια».
Το γονίδιο DNA-PK φαίνεται να ρυθμίζει τη μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπος στο συκώτι, αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση Cell ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο διατηρούσαν χαμηλό σωματικό βάρος και χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ακόμα και αν κατανάλωναν υδατάνθρακες σε μεγάλες ποσότητες.
Τα πειραματόζωα «ήταν πιο αδύνατα και είχαν 40% λιγότερο σωματικό λίπος, συγκριτικά με μια ομάδα ελέγχου φυσιολογικών ποντικών, λόγω της ανεπάρκειάς τους στη σύνθεση λίπους από υδατάνθρακες» δήλωσε στο Reuters ο Ρότζερ Ουόνγκ, μεταπτυχιακός φοιτητής που συμμετείχε στο πείραμα.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει μια μέρα τους ανθρώπους να καταναλώνουν ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι χωρίς να ανησυχούν ότι θα παχύνουν» σχολίασε.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να επιβεβαιώσουν ότι το DNA-PK έχει την ίδια λειτουργία και στον άνθρωπο.

Πηγές: health.in.gr