Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Υποσχέσεις για καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Μεταβολή της ισορροπίας μεταξύ «καλού» και «κακού» λίπους, πέτυχαν Αμερικανοί επιστήμονες !!!

Δρ Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος

Λονδίνο

Μια μέθοδο μετατροπής του επιβλαβούς λίπους του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή, που «καίει» περισσότερες θερμίδες και εμποδίζει την προσθήκη βάρους, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον Δρ Σενγκ Μπι, αν και έκαναν εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια, πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική έκφραση της πρωτεΐνης ΝΡΥ, η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το («κακό») λευκό λίπος μετατράπηκε σε («καλό») καφέ.
Το καφέ λίπος υπάρχει εν αφθονία στα βρέφη, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να παράγουν θερμότητα. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να ωθήσουν τον ενήλικο οργανισμό να παράγει περισσότερο καφέ λίπος παρά λευκό, ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία και τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης τύπου ΙΙ). Αρκετές ερευνητικές ομάδες  διεθνώς έχουν αυτό το στόχο ακολουθώντας διαφορετικές μεθόδους και η ομάδα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς πιστεύει ότι βρήκε ένα τρόπο να το πετυχαίνει.
Τα πειράματά τους έδειξαν ότι η καταστολή της πρωτεΐνης ΝΡΥ, που δρα στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την όρεξη, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στην όλη διαδικασία. Η απενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης οδηγεί όχι μόνο σε καταστολή της όρεξης, αλλά και σε μια νέα ισορροπία μεταξύ του καφέ και του λευκού λίπους, με αύξηση της παραγόμενης ποσότητας του πρώτου αναλογικά με το δεύτερο.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η μειωμένη λήψη τροφής, αλλά και ο έλεγχος του πάχους, ακόμα και όταν τα πειραματόζωα είχαν τραφεί με τροφή, που περιείχε πολλά λίπη.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την τεχνική και στους ανθρώπους, εισάγοντας βλαστοκύτταρα καφέ λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να «καεί» περισσότερο λευκό λίπος και να μειωθεί το βάρος.
«Αν μπορέσουμε να κάνουμε το ανθρώπινο σώμα να μετατρέπει το κακό λίπος σε καλό, που καίει θερμίδες, αντί να τις αποθηκεύει, θα προσθέταμε ένα σημαντικό νέο εργαλείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Μόνο η μελλοντική έρευνα θα μας πει αν αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο Δρ Μπι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr