Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Περισσότερη ευτυχία, λιγότερες καρδιοπάθειες...!

Μαρία Βλαχοπούλου

Η θετική και αισιόδοξη στάση στη ζωή περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία 1.700 ατόμων για μία δεκαετία και διαπίστωσαν ότι οι πιο αγχώδεις και πεσιμιστές ήταν αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο από νοσήματα της καρδιάς.
Αν και δεν μπορούν να αποδείξουν κατηγορηματικά την ευεργετική επίδραση της ευτυχίας, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή.
Στην αρχή της έρευνας, οι ερευνητές εκτίμησαν τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, βαθμολογώντας σε κλίμακα από το 1 ώς το 5, το επίπεδό τους σε συναισθήματα όπως εχθρότητα, άγχος, χαρά, ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Δέκα χρόνια μετά, 145 είχαν εκδηλώσει κάποια καρδιακή ασθένεια – λιγότερο από ένας στους δέκα.
Κάθε αύξηση στην κλίμακα ευτυχίας αντιστοιχούσε σε 22% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρδιοπάθειας.
Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα, έχουν λιγότερο άγχος και ξεπερνούν ευκολότερα τις δύσκολες καταστάσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καταπόνηση του οργανισμού τους.
Η επικεφαλής Dr Karina Davidson παραδέχεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχτεί οριστικά ο συσχετισμός ευτυχίας και καρδιακής κατάστασης, ωστόσο συνιστά στα άτομα να υιοθετούν αισιόδοξο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής. Προσθέτει ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι απλώς περιμένουν για τις «δύο εβδομάδες διακοπών για να διασκεδάσουν» αντί να αναζητούν την ευχαρίστηση κάθε μέρα. «Αν σου αρέσει να διαβάζεις μυθιστορήματα αλλά δεν το κάνεις ποτέ, δεσμεύσου να αφιερώσεις 15 λεπτά για διάβασμα. Αν το περπάτημα ή η μουσική βελτιώνουν τη διάθεσή σου, βάλε αυτές τις δραστηριότητες στο πρόγραμμα. Λίγα λεπτά κάθε μέρα αφιερωμένα στη χαλάρωση και τη διασκέδαση σου, κάνουν σίγουρα καλό στην ψυχική σου υγεία και μπορεί να βελτιώνουν επίσης και τη σωματική σου υγεία», συμβουλεύει.

Πηγές: preventionmag (Γ. Γκαντή)