Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Πόσα χρόνια είστε υπέρβαροι;

Μαρία Βλαχοπούλου

Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ναι μεν η παχυσαρκία είναι γενικά απειλητική για την υγεία μας, αλλά γίνεται απειλητικότερη όταν «κρατάει» πολλά χρόνια. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash, όσοι υπήρξαν παχύσαρκοι για πάνω από 15 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να πάθουν θανατηφόρο έμφραγμα συγκριτικά με τους λεπτούς. Όσοι ήταν παχύσαρκοι για 5 έως 14 χρόνια, είχαν διπλάσιο κίνδυνο - και πάλι σε σύγκριση με τους λεπτούς.
Γενικά οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν 6% κατά μέσο όρο για κάθε παραπάνω διετία πάχους. Μία από τις ερευνήτριες, η δρ. Anna Peeters, σχολίασε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ότι «η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά τον καθοριστικό ρόλο της διάρκειας της παχυσαρκίας».

Ο ρόλος των διακρίσεων
Άλλη έρευνα για την παχυσαρκία, από το Πανεπιστήμιο του Purdue, έδειξε ότι η υγεία των παχύσαρκων επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν η κοινωνία στην οποία ζουν λατρεύει τους αδύνατους και ουσιαστικά κάνει διακρίσεις εις βάρος των παχουλών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο έντονη είναι η κοινωνική «κατακραυγή» για τα περιττά κιλά, τόσο πιο αρνητικούς δείκτες υγείας παρουσιάζουν οι παχείς. Αυτό πιθανόν να ισχύει και σε κοινωνίες που, ναι μεν, γενικά δεν κάνουν διακρίσεις αλλά υπάρχει η πιθανότητα ο παχύσαρκος να έχει αρνητική αντιμετώπιση από την οικογένειά του ή από τον εργασιακό χώρο στον οποίο απασχολείται.

Πηγές: vita.gr