Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Παχύσαρκο ένα .... στα τρία Ελληνόπουλα ηλικίας έως 12 ετών...!
Μαρία Βλαχοπούλου

Αθήνα
Ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα σε 1.305 παιδιά ηλικίας 3 έως 18 ετών για λογαριασμό του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος». Ένα στα τρία Ελληνόπουλα έως 12 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ το πρόβλημα κορυφώνεται στις ηλικίες των 7-12 ετών.
Η λάθος διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι τα δύο βασικότερα αίτια για την εικόνα που παρουσιάζουν τα Ελληνόπουλα, ενώ ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι μητέρες τους, σε μεγάλο ποσοστό, θεωρούν το βάρος τους φυσιολογικό, ενώ δεν είναι.

Μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στους εφήβους, καθώς στις ηλικίες 13-18 ετών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι έφηβοι υποβάλλονται σε δίαιτες, χωρίς πολλές φορές να το χρειάζονται, ενώ ορισμένοι φτάνουν και στην επικίνδυνη κατάσταση της νευρικής ανορεξίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά καταναλώνουν περισσότερα γλυκά ή μη σπιτικά γλυκά αρτοσκευάσματα στο πρωινό τους και λιγότερα λαχανικά. Καταναλώνουν, επίσης, μεγάλες ποσότητες από γαριδάκια και πατατάκια, ενώ ένα στα πέντε παχύσαρκα παιδιά δεν παίρνει καθόλου πρωινό.

Πηγές: health.in.gr